Znate li kako izgleda tradicionalni doručak u Engleskoj? Obavezan deo doručka je pasulj. Pasulj se nalazi u grupi namirnica koje imaju izuzetno nizak glukozni nivo, naspram npr. ugljenih hidrata iz testenine ili hleba. Proteini se u organizmu zadržavaju čak duplo više vremena.
U malim zrnima pasulja se nalazi velika količina rastvorljivih vlakana, dijetetskih vlakana koja stimulišu rad naših creva i pomažu izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane. U samo 100 g pasulja ima više od 100% dnevnih potreba za vlaknima i vitaminom B12.
U našoj kuhinji se pasulj nalazi na počasnom mestu. Pasulj je biljka koja se gaji bez puno pažnje, plod biljke je otporan i veoma se lako može sačuvati duži vremenski period, mali je procenat zrna pasulja podložan truljenju i sa pasuljem se može napraviti neograničen broj jela.
Stigao nam je opet sneg i skoro pa je neizbežno tokom hladnih dana osećati veću potrebu za hranom, posebno takozvanom jakom hranom, tj. bogatom proteinima. Zima, led i hladni snežni omotač menjaju našu šemu hoda pa se samim tim više i zamaramo kada boravimo napolju.
Namirnice koje treba da unosite, shodno Vašim potrebama, oboljenju, predispozicijama, alergijama, treba da budu pažljivo izabrane. Zato se trudite da svom lekaru i nutricionisti kažete za sve alergije, da napomenete oboljenja posebno oboljenja kardio-vaskularnog sistem, bubrega i nervnog sistema.
Na naše sve organe u velikoj meri utiče hemijski sastav namirnica koje unesemo putem hrane i napitaka. Na primer, ukoliko je naša ishrana bogata prostim šećerima, naša telesna masa će se brzo umnožavati i naša žlezde sa unutrašnjim lučenjem će biti opterećenja stvaranjem velike količine insulina.
Kako bi uz promenjen režim ishrane naš organizam dobijao dovoljnu količinu vitamina i minerala koji će obezbediti snažan imuni sistem. Dajte vremena svom organizmu ad s enavikne na nov režim ishrane ali i vodite računa da ravnomerno i rpavilno onosite i kombinujete namirnice.
Sve što pojedemo ili popijemo u toku dana utiče na naš organizam a pre svega na naš digestivni i imuni sistem. Svaka promena dijetarnog režima ishrane će u prvih 7 dana biti pravi šok za naš organizam, koliko god se zdravo i raznovrsno hranili inače.
Danas kada je prehrambena industrija dovela sve procese obrade hrane do savršenstva, ljudi se sve više vraćaju organiski gajenim namirnicama, koje nisu tretirane hemikalijama tokom razvoja, koje nisu sušene ili preražene tako da im je dodat veliki broj aditiva i konzervansa.