Kod nas se pinjole mogu sresti kao sastojak salate ili tople paste u restoranu, u prodavnicama koje prodaju neobičnije namirnice. Pinjole sadrže nezasićene i jako dobre masti koje snižavaju nivo ukupnog lošeg holesterola i na taj način preveniraju oboljenaj kardio-vaskularnog sistema ali i bubrega.
Pinjole imaju sve pozitivne karakteristije koštunjavog voća. Pinjole sadrže visok procenat ulja, vitamina, minerala i izuzetno kvalitetnim belančevinama. Pinjole su bogat izvor vitamina A i luteina i to ih čini namirnicom koja u velikoj meri prevenira degenerativne promene tkiva oka.
Pinjole su izuzetno hranjive i ukusne semenke. Pinjole su semenke borove šišarke, bora iz porodice Pinacea, žbunja i drveća, u koje spadaju kedar, omorika, bor i četinari. Jestive pinjole proizvodi oko 20 vrsta ovih drveća pa je količina pinjola veoma mala.
Prevenciju čine pravilna i uravnotežena ishrana, redovan san, pravilno rešavanje stresnih situacija. Imuni sistem mora uvek biti na vrhuncu a to ćemo uraditi unosom flavonoida i vitamina C a u isto vreme smanjiti unos šećera, nikotina i alkoholnih pića. Vodite računa o higijeni ali ne preterujte.
Prehlada, kao i grip, je izazvana dejstvom virusa na naš organizam. Prehladu mogu izazvati i bakterije, naravno, ali u mnogo manjem procentu. Sa druge strane, influenca koji izazivaju virusi ne treba biti lečena antibioticima, stoga ih nemojte ni piti, posebno ne na svoju ruku.
Kako su glavni uzročnici infekcija ljudskog organizma mikroorganizmi, njihovo dejstvo ćemo učiniti mogućim samo ako dozvolimo da naš imuni sistem ne održavamo na zavidnom nivou. Snažan i zdrav imuni odgovor je najvažnija linija odbrane protiv mikroorganizama koji nas svakodnevno okružuju.
Taman kada smo se navikli na prijate temperature ove zime, došao je novi talas snega i ledenog doba i naš organizam se opet morao navikavati na nove uslove. Iako je prehlada akutno zapaljenje, ona zna da se prolongira nepravilnim lečenjem i da se zakomplikuje ukoliko se ne lečimo na vreme.