Pored lekova koji se primenjuju u akutnoj ili hroničnoj fazi infekcije Helikobakterijom, veoma bitan segment u lečenju je ishrana. Izbor namirnica može ublažiti siptome infekcije pa tako se orasi preporučuju svim osobama koje imaju ili se oporavljaju od infekcije želuca helikobakterom.
Helikobakterija je jedinstvena i zbog toga što stvara tri enzima, katalazu, oksidazu i ureazu. Ovi enzimi posle utiču na razgradnju hemijskih jedinjenja i tako neutrališe želudčnu kiselinu i dođe li do patološkog povećanja količine ove bakterije dolazi do oštećenja mukozne ovojnice želudca.
Jedno od najčešćih oboljenja želudca u današnje vreme je akutna ili hronična infekcija Helikobakter pylori, bakterija koje se inače nalaze u našem digestivnom traktu, tj. želudcu i dvanaestopalačnom crevu. Helikobakter pylori je bakterija bez koje naš digestivni trakt ne bi radio kako treba.
Želudac je organ sa složenom funkcijom. Na prvom mestu, sva hrana ili tečnost koju pojedemo se čuva u želudcu, tako što se mišići želudca opuste da prime hranu. Druga funkcija je mešanje hrane i tečnosti u želudcu, mešanje sa enzimima i sokovima digestivnih organa.
Želudac je centralni organ našeg digestivnog trakta i predstavlja mišićnu opnu koja svojim pokretima i sadržajem, želudačnom kiselinom, vari hranu i pretvara je u materije koje su neophodne organizmu. Želudac, kao i svaki organ, može oboleti i to na više načina.
Avokado je voće koje spada u onu grupu namirnica koju ili obožavate ili jednostavno ne volite. Ali s obzirom da je u pitanju voćka bogata dobrim mastima, antioksidansima koji štite naš organizam od oboljenja, pre svega od kardiovaskularnih oboljenja i malignih oboljenja.
U veoma maloj količini avokada nalazi se oko 40% dnevnih potreba ljudskog organizma za vlaknima, ista količina vitamina K i folata, nešto manja količina vitamina C, vitamina B5 i vitamina B6. Ova količina avokada sadrži oko 200 kalorija, tako da ne morate brinuti o kilogramima kada jedete avokado.
Monozasićene masti koje se nalaze u mesu avokada su zapravo najvebitniji deo ovog voća. Ove masti su zdrave po naš organizam i one utiču na ukupan holesterol. Hrana poput avokada, bogata nezasićenim mastima, tj. masnim kiselinama čini da se snizi nivo LDL holesterola.
Masti kojima je avokado bogat su nezasićene masti, i to mononezasićene masti. Za pravilnu ishranu čoveka, u toku dana je potrebno pojesti i određenu količinu masti, pa zato treba uvek birati dobre masti, Masti koje se nalaze u avokadu su upravo takve.
Avokado je voće koje se nalazi na listi namirnica sa najvećim procentom antioksidantnih materija i dobri ulja. Avokado je jedan od najzdravijih proizvoda prirode i u mnogo naučnih ispitivanja se pokazao kao namirnica jedinstvenog sastava.