Prevencija je svakako najvažniji činioc. Nepravilnom ili neredovnom ishranom, konzumiranjem alkoholnih pića, neredovnim ritmom spavanja možemo ugroziti svoje odbrambene snage tj. imuni sistem i tako lakše dobiti infekciju. Prehlada spada u blage virusne infekcije i možemo je prevenirati.
Ljudski organizam ima tendenciju da se prilagođava raznim vremenskim prilikama, ali isto tako, sa promenom bilo kog godišnjeg doba našem organizmu treba vremena da se prilagodi na nove uslove. Prehlade ili influence su najčešći oblik akutnih stanja koja pogađaju veliki procenat stanovništva.
Prehlada je sigurno jedno od najčešćih patoloških stanja u ovakvim promenljivim vremenskim prilikama. Prehladu može izazvati preko 200 virusa i isto toliko bakterija, i sa svima njima se srećemo svaki dan, samo od nas zavisi da li će se razmnožiti.
Iako je april mesec počeo i proleće je kalendarski stiglo u naše krajeve, mi smo još u zimskoj garderobi, a jedini koji uživaju su virusi i bakterije. Upala nosa, ždrela, bronhitis ili upala pluća, grip ili jednostavna prehlada, to su najčešće bolesti koje u ovom periodu godine.
Minerali u peršunu su magnezijum, gvožđe i kalijum. Uz vitamine ovi minerali imaju izuzetno povoljno dejstvo na naš urinarni trakt. Čaj od svežeg ali i suvog peršuna ima diuretičko dejstvo, pojačava izmokravanje. Čaj od peršuna se preporučuje i osobama koje imaju pesak ili kamen u bubregu.
Biljka divno tamno zelene boje u sebi sadrži izuzetno zdravu kombinaciju minerala i vitamina. U peršunu možemo naći veliku količini antioksidanasa, materija koje imaju kao glavnu ulogu borbu protiv slobodnih radikala i tako prevenira infekcije ili maligne promene ćelija u ljudskom orgnizmu.
Peršun je jedna od najrazprostranjenijih zašinskih biljki na planeti. Skoro da ne postoje kulture i narodi koji ga ne koriste u svojoj ishrani. Peršun je razprostranjen pre svega zbog toga što je biljka koja lako raste, ne traži posebne uslove. Peršun je biljka od koje se prave i lekoviti preparati.
Ne postoji kuhinja u kojoj se ne nalazi peršun, bilo u svežem obliku ili kao suvi začin. Možda niste voleli paršun kada ste bili mali, jer je imao opor i blago gorak ukus i Vaši roditelji su Vas terali da ga jedete, ali verovatno se to promenilpo kako ste postajali zreliji sa ukusima.