Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Vakcinišite se ukoliko se nalazite u rizičnoj grupi

Ukoliko se simptomi prehlade pojačavaju i počnu da liče na grip, vreme je da se obratite svom izabranom lekaru. Grip je takođe virusna infekcija, ali se može komplikovati i preći na druge organe. Grip može dobiti svako, ali u rizičnim grupama su osobe starije od 65 godina.

Temperatura je čest simptom prehlade

Prehladu često prate bolovi u zglobovima i mišićima. Posebno kada su u pitanju osobe koje imaju artritis ili kakvu akutnu povredu mišića ili zgloba. Prehlada je praćena često i povišenom telesnom temperaturom a to naši mišići prvi osete, postanu osetljivi i topli.

Veoma zagrejane prostorije nisu dobre za Vaše grlo

Bol u grlu, peckanje ili bol pri gutanju, osećaj otečenosti ždrela, bol u sinusima, to su česti simptomi prehlade uzrokovane virusom. Ove tegobe se posebno osete kada promenimo sredinu, kada iz izuzetno tople kuće izađemo na hladnoću, pa tako ovakve prelaze trebamo izbegavati.

Higujena ruku neka bude na prvom mestu

U prevenciju prehlada i ćestih infekcija disajnih organa spada i česta higijena ruku. Ruke, posebno naše šake su vrlo često u kontaktu sa našim licem, usnama i nosem, a ne vodimo baš uvek računa da li smo pre toga oprali ruke i gde su one bile.

Kako se možemo sačuvati od prehlade?

Prehladu kao najčešću virusnu infekciju tokom perioda zime, nije lako prevenirati. Mnogo je faktora koji utiču na naše zdravlje svakodnevno i prilično je teško zadržati dobar balans koji je svakako potreban našem organizmu da bi funkcionisao kako treba.

Jedite zdravo i pametno i nećete se prehladiti

Prehlade se često ne mogu zaobići tokom perioda od 12 meseci, jer naš organizam je svakodnevno pod stresom i dovoljno je par dana da ne spavamo koliko uobičajeno spavamo, ili smanjimo unos vitamina i minerala koji jačaju imuni sistem i stvorićemo sve uslove za stvaranje infekcije.

Deca i starije osobe su podložnije prehladama

Nismo svi isto podložni prehladama niti bilo kojim drugim infekcijama, bilo da ih izazivaju virusi ili bakterije. Odrasla osoba u proseku, tokom godine, može biti prehlađena i 4 puta, jer se virusi menjaju, a dete i starije osobe mogu imati prehladu mnogo češće.

Od prehlade nas može sačuvati samo jak imuni sistem

Iako je preko 200 virusa koji mogu izazvati prehladu, najčešća vrsta virusa koja to čini su rinovirusi. Infekcije gornjih respiratornih organa se javljaju kao infekcije nosa, infekcije grla, infekcije sinusa pa čak i infekciju očiju.

Prehlada nam za najbolje prijatelje daje papirne maramice

Osećaj zapušenosti nosa koji se smenjuje sa curenjem iz nosa je siguran znak da ste prehlađeni. Glavobolje koje se znaju javiti kada smo prehlađeni se smeštaju u predeo glave oko čeonih sinusa i nosa i daju osećaj pritiska. Osećamo se umorno po ceo dan.

Prehladu izazivaju najčešće virusi

Prehlada, najčešća boljka tokom svakog zimskog perioda, je zapravo virusna infekcija gornjih disajnih organa i najčešće zahvata nos. Simptomi po kojima lako možemo prepoznati prehladu su kašalj, bol u grlu, pojačano lučenje slina, curenje iz nosa, kijanje i povišena telesna temperatura.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718
19
2021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: