Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

I naša koža pati usled alergije

Naši disajni organi su prvi koji će osetiti promene kada alergija počne da nas muči, ali kod velikog procenta ljudi alergija će se ispoljiti i na najvećem ljudksom organu tj. na koži. Naša koža može postati crvena, suva i možem imati neprijatan i intenzivan svrab po celoj površini kože.

Koje biljke stvaraju polen u aprilu?

Tokom aprila meseca alergije izazivaju poleni drveća i trava. Drveće koje cveta i stvara veliku količinu polena u vazduhu su breza, čempres, jasen, platan i hrast. Trave cvetaju tokom perioda od 10.aprila pa sve do 20.oktobra, i najveći broj alergija na se javlja upravo na polen koji stvaraju trave.

Naučite da prepoznate simptome alergije

Zaista je nepravedno da tako lepi darovi prirode mogu izazvati neprijatnost kod ljudi. Neki od sigurnih simptoma alergije su tamni krugovi oko očiju, svrab očiju, suzenje bez razloga, kijanje, iritirajući suvi kašalj, vodeni sadržaj iz nosa ili pak zapušen nos.

Prehlada traje 7 dana, a alergija mnogo duže

Prehlada i alergija na polen mogu simptomima veoma ličiti jedna na drugu. Prehlada je ipak izazvana virusima i traje 7 ili 10 dana, ali ako se simptomi poput curenja is nosa, crvenila očiju, kašljanja i kijanja, nastave posle ovog perioda, onda ste zapravo alergični.

Alergija nekada može imati simptome prehlade

Svako doba godine je savršeno za neki vid oboljenja, posebno kada su u pitanju osobe sa hroničnim oboljenjima. Period ranog proleća nikada nije lak period za sve ljude koji imaju alergije. Alergije se, naravno, javljaju i muče ljude i tokom ostalih dana u godini.

Pijte mleko i unećete dovoljno vitamina D

Mleko ali i neke vrste ribe su sjajni izvori vitamina D, moćnog vitamina koji jača imunitet i prevenira prehlade. Istraživanja pokazuju da osobe sa niskim nivoom vitamina D češće oboljevaju od infekcija gornjih respiratornih organa.

Zob i ječam, žitarice koje leče

Energiju koja nam je pre svega potrebna ujutru, kada ustanemo i pokrećemo svoj organizam je najbolje uneti kroz žitarice. Zob i ječam su dve žitarice koje u sebi sadrže antioksidanse i supstance koje deluju protiv mikroba, čak mnogo efikasnije od ehinacee.

Topla pileća supa kao lek protiv prehlade

Da što pre ozdravite i pobedite prehladu, jedite pileću supu. Cistein je protein koji se oslobađa iz pilećeg mesa tokom kuvanja i pretvara se u acetilcistein, lek za bronhitise. Supa, isto tako, razredjuje sluzave naslage u respiratornim organima, zagreva grlo i oslobađa od osecaja bola u grlu.

Jedite ribu bogatu omega masnim kiselinama

Omega 3 masne kiseline su dokayano najbolji prirodni sastojak ribe i morskih plodova, neretko povr'a, koji deluje antioksidativno. Masna riba, najpre losos, je izuzetno bogata masnim kiselinama. Masne kiseline koje se nalaze u lososu su pravi lek za depresiju i srčana oboljenja.

Prvi i najvažniji, vitamin C protiv prehlade

Naš imuni sistem svakodnevno treba određene materije da bi na najbolji način mogao da štiti organizam od potencijalnih infekcija i oboljenja. Na prvom mestu je vitamin C. Vitamin C se nalazi u velikom broju namirnica koje možemo lako izkombinovati tokom dana.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: