Kupus se u mnogim istraživanjima pokazao kao odličan antioksidans i povrće koje je nasem kardiovaskularnom sistemu od velike pomoći. Jetra je organ koji koristi holesterol u produkciji žuči koja pospešuje proces varenja ali kada jedemo jaku i masnu hranu ovaj proces biva usporen.
Istraživanja su pokazala da različite vrste kupusa sadrže različite količine hranjivih i korisnih materija poput omega 3 masnih kiselina, riboflavina i fito nutrijenata, tako da je najbolje da u svoj jelovnik ubrojite više vrsta kupusa. Bilo koja vrsta kupusa je vrlo bogata antioksidansima.
Kupus je biljka koju svugde možete kupiti i pripremiti jako lako jeste kupus. A evo par razloga i zašto je dobro unositi ga u organizam svakodnevno. U oko 150g kuvanog kupusa nalazi se oko 90% dnevnih potreba vitamina K, 50% vitamina C, oko 10% dnevnih potreba za dijetarnim vlaknima.
Kalorije koje treba da unesete u toku dana se dele shodno broju odbroka koji jedete. Rasporedite obroke tako da za doručak uneste do 350 kalorija. Neka to bude kombinacija voća, žitarica i mleka, ili pak drugo omiljeno jelo ali da broj kalorija bude izpoštovan.
Broj od 1500 kalorija je broj kalorija koje naš organizam u toku dana utroši na rad, rad unutrašnjih organa, mišića itd. Naravno da broj ovih kalorija nije isti kod svakoga, on varira u zavisnosti od uzrasta, profesije, pola, drugih oboljenja, fizičke aktivnosti i sl.