Patlidžan pored vitamina i minerala, sadrži jako bitne fitonutrijente od kojih većina ima antioksidativno dejstvo.Patlidžan će uvek imati samo pozitivna svojstva i efekte po naše telo, i uticaće na snižavanje nivoa holesterola u krvi pa samim tim i na prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.
Skup materija u patlidžanu je kompleksan. Minerali i kiseline koje sadrži patlidžan imaju antikancerogeno dejstvo. Patlidžan isto tako ima i antivirusno dejstvo i deluju kao lek na sve mikroorganizme koji se zateknu u organizmu. Patlidžan u znatnoj meri smanjuje nivo LDL holesterola.
Prirodni antihistaminik i antioksidans koji se nalazi u kori patlidžana, nasunin, privlači najveću pažnju naučnika. Istraživanja su pokazala da nasunin štiti ćelijsku membranu od proparanja i da štiti masti koje se nalaze u membranama ćelija pa i same ćelije mozgu.
Plavi patlidžan je povrće koje pripada porodici povrća u koju spadaju i paprike, paradajz i krompir, tako da i raste slično, na lozama spuštajući plod ka zemlji. Ovo plavo povrće u oko 100g sadrži oko 10% dnevnih potreba za dijetarnim vlaknima, 10% potreba za kalijumom.
Ananas će učiniti naše zube zdravim i sprečiće nastanak karijesa i zubnog kamenca. Redovnim unosom anansa ili samo konzumiranjem soka ananasa možemo stimulisati pokrete creva jer ananas sadrži veliku količinu vlakana koja pospešuju varenje i izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.