Konzumiranje kafe kod odraslih muškaraca umanjuje rizike od nastanka maligniteta prostate u poznim godinama. Istraživanje je pokazalo jasnu vezu između unosa kafe i razvoja raka prostate jer su među osobama koje su obolele bile upravo osobe koje nisu konzumirale kafu.
Iako je kofein glavna stavka na koju su istraživači obratili pažnju pokazalo se da sličan efekat ima konzumacija kafe bez kofeina. Bilo da pijete regularnu kafu ili onu bez kofeina dolazi do lučenja insulina pa se u celom organizmu menja količina hormona koja ima pozitivne efekte na tkivo prostate.
Od kada postoji kafa kao komercijalni napitak stručnjaci su je smatrali više nego zanimljivom namirnicom koju mogu koristiti u mnogim ispitivanjima. Poznato je da kafa može poboljšati raspoloženje, kao i da može umanjiti glavobolju, a stomatolozi kažu i da utiče na smanjenje pojave karijesa.
Kafa ne samo da nam daje energiju i pomaže našem umu da bolje i produktivnije radi, već isto tako smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa tipa 2, oboljenja jetre i kamena u žuči, povišenog holesterola u organizmu ali i raka prostate kod muškaraca.
Đumbir je sa puno razloga jedna od najčešće korišćenih začinskih biljaka i u našoj zemlji u poslednjih desetak godina. Mala količina đumbira može u velikoj meri ubrzati cirkulaciju, pomoći u eliminisanju viška masnoća iz organizma i na taj način regulisati nivo holesterola i triglicerida u krvi.
Đumbir je neobičnog oblika sladunjavi koren biljke Zingiber officinale koja se u ishrani i medicini koristi više od 3000 godina. Đumbir nam dolazi iz Južne Azije gde je prvo i počela upotreba ove biljke, prvo u medicinske pa zatim i u kulinarske svrhe, svež ili kao suvi začin.