Ukoliko znamo da smo osetljivi na polen i da ćemo imati simptome alergije na polen treba da vodimo računa o kalendaru cvetanja. Kada znamo koji su poleni u vazduhu dominantni, od dana do dana u periodu proleća i leta, onda ćemo umeti i da se sačuvamo.
Origano je bogat materijama koje mogu umiriti glavobolju, kao i ubrzati i stimulisati varenje hrane. Svojim vitaminima i mineralima origano jača imunitet pa je čaj od origana sjajan kada smo prehlađeni ili imamo grip. Ulje origana stimuliše iskašljavanje sekreta iz pluća.
Svež origano je biljka koja obiluje vitaminima i mineralima ali i vlaknima. Od vitamina koji dominiraju tu je najpre vitamin K. Vitamin K ima višestruku ulogu u našem organizmu, on štiti naše srce i prevenira nastanak infarkta miokarda tako što pomaže održavanje ravnoteže kalcijuma u organizmu.
Origano je biljka koja ima izuzetno izraženo protiv-zapaljensko dejstvo. Stari narodi su ga koristili kao antiseptik, za saniranje rana i smanjenje rizika od nastanka sekundarnih infekcija. Ulja koja se nalaze u origanu su skoro pa magično lekovita, posebno timol i karvakol.
Verovatno je svima poznat miris i ukus origana, barem ste jednom u životu jeli neko jelo koje ga sadrži, ali je u većini slučajeva to bio suvi origano. Najbolji ukus ipak ima sveži origano. Origano se prilično jednostavno uzgaja i neka sledećeg proleća Vaša misija bude da zasadite seme origana.
Origano je lekovita i začinska biljka koja potiče sa prostora Evrope. Ova aromatična i lekovita mediteranska biljka koristi se u humanoj ishrani i za pravljenje lekovitih sredstava i ulja. Još je Hipokrat opisivao origano kao lekovitu biljku koja se jednostavno gaji i obično je samonikla.
Minerali u peršunu su magnezijum, gvožđe i kalijum. Uz vitamine ovi minerali imaju izuzetno povoljno dejstvo na naš urinarni trakt. Čaj od svežeg ali i suvog peršuna ima diuretičko dejstvo, pojačava izmokravanje. Čaj od peršuna se preporučuje i osobama koje imaju pesak ili kamen u bubregu.
Biljka divno zelene boje koja u sebi sadrži izuzetno zdravu kombinaciju minerala i vitamina. U peršunu možemo naći veliku količini antioksidanata, materija koje imaju kao glavnu ulogu borbu protiv slobodnih radikala i samim tim prevenciju infekcija ili malignih promena ćelija u ljudskom organizmu.