Japanska jabuka, kaki voće ili persimon, nazivi su za ukusno voće narandžaste boje, poreklom iz Kine. Ovo voće slatkog, mednog ukusa sadrži nutrijente (vitamine, minerale, antioksidanse) koji blagotvorno deluju na naše zdravlje.
Izraelski naučnici su utvrdili da med efikasno ublažava suvi kašalj kod dece. Zahvaljujući šećeru koji sadrži, med izaziva hipersekreciju pljuvačke i mukusa čime se ublažava kašalj i osećaj grebanja u grlu.
Propolis je prirodni antiseptik koji pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma kod infekcija respiratornog sistema kao što su rinitis, faringitis, angina, bronhitis, itd.
Prema rezultatima nedavne studije malezijskih istraživača, antioksidansi u medu mogli bi da nas zaštite od oksidativnog stresa do kojeg dolazi usled dejstva nikotina.
In vitro studije i ispitivanja na životinjama pokazali su da jedan aktivni sastojak u peršunu može da pomogne u lečenju i prevenciji dijabetesa. O kom sastojku je reč?
Peršun sadrži miricetin, flavonol za koji se pokazalo da ima jako antikancerogeno dejstvo, te da pomaže u prevenciji raka kože izazvanog UVB zračenjem. Koji su ostali aktivni sastojci peršuna koji nas štite od raka?
Peršun je prava lekovita biljka koja se koristi kao začin u jelima, kao i za pravljenje okrepljujućeg čaja. U 30 g svežeg peršuna ima 11 kcal i 1 g vlakana.
Bademi sadrže zdrave, nezasićene masne kiseline, dijetetska vlakna i mnoštvo bioaktivnih molekula poput fitosterola i antioksidansa, koji mogu da pomognu u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.
Orašasti plodovi su idealna užina kada držite dijetu, bitno je samo da ne preterujete u veličini porcija. Oni su bogati vlaknima koja nas duže drže sitima i pomažu nam da unosimo manje kalorija tokom dana.
Svi orašasti plodovi otprilike sadrže približan broj kalorija i predstavljaju zdrav međuobrok kada ste na dijeti. Bogati su omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima.
Copyright ©2002- Doktor.rs