Tokom poslednjih decenija, brokoli je postepeno osvajao status "superhrane". Brokoli sadrži fenolna jedinjenja, a konzumiranje ovih nutrijenata povezuje se sa nižim rizikom od mnogih oboljenja.
Rezultati nedavne studije sugerišu da bi ishrana bogata vitaminom A i dijetetskim vlaknima mogla da izmeni crevnu mikrofloru i da na taj način spreči pojavu alergija na hranu.
Kafa je bogata polifenolima koji deluju kao antioksidansi i pomažu u prevenciji bolesti. Poslednjih godina, više istraživanja je pokazalo da bi osobe koje redovno piju kafu mogle da imaju manji rizik od pojave malignih bolesti.
Nedavna američka studija pokazala je da bi visok sadržaj likopena u lubenici mogao da smanji rizik od srčanih oboljenja. 100 g lubenice sadrži 4532 mcg likopena dok se u istoj količini kuvanog paradajza nalazi 3041 mcg ovog antioksidansa.
Lubenica predstavlja odličan izvor beta-karotena koji se u telu pretvara u vitamin A i koji je važan za zdravlje kože i kose. Vitamin A je neophodan za proizvodnju sebuma koji kožu i kosu štiti od dehidratacije.
Lubenica predstavlja idealno slatko osveženje za tople letnje dane. Osim što će nam tokom vrućina pomoći da nadoknadimo izgubljenu tečnost, lubenica će nam istovremeno obezbediti mnoštvo nutrijenata.
Još jedna grupa jedinjenja koja pomaže kod otečenih i teških nogu jesu flavonoidi. Flavonoidi ublažavaju zapaljenja, jačaju zidove krvnih sudova i poboljšavaju njihovu funkciju.
Antioksidativni vitamin E u organizmu deluje kao prirodni antikoagulans i olakšava tegobe kod otoka i osećaja težine u nogama. Koje namirnice obiluju ovim vitaminom?
Kao posledica dugotrajnog sedenja i stajanja često se javljaju problemi sa otokom u nogama, kao i bolovi i osećaj težine. Uz odgovarajući tretman, koje bi to namirnice mogle da nam pomognu kad se susretnemo sa ovim nelagodnostima?
Zadržavanje vode može biti prateći simptom više bolesti kao što su venska insuficijencija donjih ekstremiteta i srčana slabost, kada dolazi do otoka stopala i gležnjeva.
Copyright ©2002- Doktor.rs