Poznato je da pojedini začini pomažu kod otežanog varenja i ublažavaju nadutost i mučninu. Danas govorimo o dva začina koja ublažavaju zapaljenje i na taj način umanjuju žarenje u želucu.
Kod učestalih problema sa refluksom kiseline i gastritisom obično dobijamo savete o tome koju hranu treba da izbegavamo. Međutim, koju bi hranu trebalo jesti u cilju kontrole neprijatnih želudačnih tegoba?
Ukoliko posle veće porcije hrane ili obroka pojedenog na brzinu često osećate žarenje i bolove u želucu ili gorušicu, vreme je da promenite neke životne navike.
Ishrana bogata beta-karotenom (kojim papaja obiluje) smanjuje rizik od raka debelog creva, a kod mlađih muškaraca preventivno deluje na pojavu raka prostate.
Papaja sadrži enzim papain koji olakšava proces varenja, naročito kada je u pitanju varenje proteina. Ovo tropsko voće takođe je bogato vlaknima i vodom tako da sprečava opstipaciju.
Papaja je tropsko voće slatkog ukusa koje, prema rezultatima većeg broja istraživanja, podstiče varenje i pomaže u prevenciji srčanih oboljenja, dijabetesa i raka.
Strije najčešće nastaju u predelu stomaka, kukova, butina i grudi tokom trudnoće, usled naglih promena telesne težine, kao i zbog naglog rasta tokom puberteta. Na koji način možemo sprečiti ili barem ublažiti njihovu pojavu?
Sok ili čaj od brusnice i dodaci ishrani sa ekstraktom brusnice imaju antibakterijska svojstva i osim kod cistitisa, mogu da pomognu i kod čira na želucu.
Opstipacija ili zatvor je uobičajena digestivna tegoba koja se može javiti kod svih ljudi, u bilo kom životnom dobu. Pojedina hrana, putovanje, stres i promene životnog ritma često mogu uzrokovati ovaj problem.
Dodaci ishrani namenjeni jačanju noktiju obično sadrže vitamine B-kompleksa, cink i selen. Ove preparate bi trebalo uzimati najmanje 6 meseci da bi njihovo dejstvo bilo primetno.
Copyright ©2002- Doktor.rs