4 navike koje štete vašoj koži

Veličina:
AAA

Kao neki od najvažnijih koraka kada je nega kože u pitanju navode se temeljno čišćenje lica, redovna upotreba hidratantnih i antiejdž preparata, kao i proizvoda za zaštitu od sunca. Međutim, čak i kada mislite da sve činite kako treba, pojedine navike mogu nepovoljno uticati na izgled kože lica:

Preterana upotreba proizvoda za negu kože - osim što je važno da koristite proizvode prilagođene vašem tipu kože lica, bitno je i da ne dodajete tek tako nove preparate u vašu negu. Pojedine kombinacije proizvoda mogu da isuše kožu i izazovu iritacije. Na primer, proizvodi sa retinolom koji se koriste za prevenciju bora ne bi trebalo da se mešaju sa proizvodima sa benzoil-peroksidom koji pomažu kod akni pošto ova kombinacija može dovesti do pomenutih negativnih efekata (suvoća, iritacije). Proizvode sa retinolom isto tako ne treba koristiti u kombinaciji sa preparatima sa alfa- i beta-hidroksi kiselinama. Stručnjaci preporučuju upotrebu pomenutih preparata naizmenično ujutru i uveče (npr. retinol ujutru, proizvodi s kiselinama uveče) ili da sačekamo između pomenutih proizvoda bar 30 minuta ukoliko želimo da ih nanesemo u istom periodu dana.

Nekada uveče zaspite, a da niste uklonili šminku ili očistili lice - ova navika je vrlo bitna da biste uklonili šminku, znoj i nečistoće koje su se nakupile tokom dana. Na ovaj način ćete sprečiti pojavu bubuljica i isto tako omogućiti koži da se nesmetano regeneriše dok spavate.

- Spavate licem zaronjenim u jastuk - u ovom položaju gravitacija povlači tečnosti nadole usled čega ujutru često možete imati problem s podbulim licem i otečenim očnim kapcima. Ova navika na duže staze podstiče opuštanje kože i gubitak kolagena. Ako je ikako moguće pokušajte da noću spavate na leđima da biste ublažili nepovoljni uticaj gravitacije na kožu vašeg lica.

Ne pijete dovoljno vode - ova navika nepovoljno utiče i na druge aspekte vašeg zdravlja, ne samo na zdravlje kože. Ipak, čim budete počeli da pijete više vode, promena će se vrlo brzo videti na vašem licu. Dehidracija ne samo što isušuje kožu, već na duže staze vodi i ka gubitku elastičnosti, te vas na ovaj način nepijenje vode efektivno postaruje.

Tagovi: akne antiage bore kolagen koža nega kože prevencija

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
1516171819
20
21
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: