Plavi patlidžan smanjuje kardiovaskularni rizik?

Veličina:
AAA

Plavi patlidžan obiluje antioksidansima kao što su antocijanini, koji su odgovorni za tamnoljubičastu boju kore ploda. Naučnici smatraju da upravo zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa i vlakana, patlidžan smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, što su i potvrdila pojedina istraživanja na životinjama. U jednoj studiji, zečevi sa visokim holesterolom dobijali su 10 ml soka od plavog patlidžana tokom dve nedelje. Na kraju istraživanja, njihovi nivoi LDL holesterola i triglicerida su se smanjili, a time je snižen i njihov rizik od kardiovaskularnih bolesti. U drugom istraživanju, kod životinja koje su tokom 30 dana dobijale sirovi ili grilovani patlidžan uočeno je poboljšanje srčanih funkcija.

Tagovi: LDL holesterol antioksidansi antocijanini kardioprotektivno dejstvo kardiovaskularna oboljenja trigliceridi

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92532 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
      1
2345
6
78
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: