Plavi patlidžan smanjuje kardiovaskularni rizik?

Veličina:
AAA

Plavi patlidžan obiluje antioksidansima kao što su antocijanini, koji su odgovorni za tamnoljubičastu boju kore ploda. Naučnici smatraju da upravo zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa i vlakana, patlidžan smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, što su i potvrdila pojedina istraživanja na životinjama. U jednoj studiji, zečevi sa visokim holesterolom dobijali su 10 ml soka od plavog patlidžana tokom dve nedelje. Na kraju istraživanja, njihovi nivoi LDL holesterola i triglicerida su se smanjili, a time je snižen i njihov rizik od kardiovaskularnih bolesti. U drugom istraživanju, kod životinja koje su tokom 30 dana dobijale sirovi ili grilovani patlidžan uočeno je poboljšanje srčanih funkcija.

Tagovi: LDL holesterol antioksidansi antocijanini kardioprotektivno dejstvo kardiovaskularna oboljenja trigliceridi

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 91420 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15
161718192021
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: