Koji su najbolji biljni izvori proteina?
Ukoliko ste iz ishrane isključili sve namirnice životinjskog porekla, trebalo bi da jedete više namirnica bogatih proteinima, budući da biljne proteine telo ne može da iskoristi podjednako efikasno kao životinjske.
U najbolje izvore proteina spadaju mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke:
- U 100 g kuvanog sočiva ili leblebija ima 9 g proteina, a ista količina tofua sadrži 8 g proteina.
- U dve kašike putera od kikirikija ima 8 g, dok 50 g suvopečenog kikirikija sadrži čak 12 g proteina. U 50 g badema ima 10.5 g proteina, a ista količina oraha sadrži 7.5 g.
- Pedeset grama semenki bundeve sadrži 9.5 g, a 50 g semenki suncokreta 10.5 g proteina.
- Kada je reč o žitaricama, ovsene pahuljice su vrlo bogate proteinima (13 g na 100 grama žitarica), dok 100 g kuvane kinoe ili amaranta sadrži 4 g proteina.
Pošaljite svoj komentar