Koje namirnice ublažavaju simptome alergije na polen?
Pojedine namirnice, naročito voće i povrće, mogu da pomognu i ublaže simptome alergijske kijavice.
Za početak je to brokoli, poznat po visokoj koncentraciji antioksidansa. Ovo povrće je bogato vitaminom C koji ima prirodno antihistaminsko dejstvo te smanjuje lučenje histamina. Kelj isto tako olakšava simptome alergijskog rinitisa zahvaljujući visokom sadržaju karotenoida. Da biste povećali apsorpciju karotenoida, kelj obavezno jedite uz zdrave masti kao što je maslinovo ulje ili ulje koštica grožđa.
Voće i povrće bogato kvercetinom kao što su citrusi, jagodičasto i bobičasto voće, paprike, paradajz, crni i beli luk isto tako ima antihistaminsko dejstvo.
Treba pomenuti i ananas, tropsko voće bogato vitaminom C, kao i enzimom bromelainom koji ima moćno antiinflamatorno dejstvo. Bromelain umiruje upaljene sinuse, iziritirane usled respiratorne alergije. Ukoliko možete, bilo bi bolje da ananas jedete u svežem obliku, nego konzerviran.
Najzad, istraživanja su takođe pokazala da hrana bogata polifenolom resveratrolom (borovnice, crno grožđe i crna čokolada) pomaže u ublažavanju alergije posredovane IgE (imunoglobulin E) antitelima.
Pošaljite svoj komentar