5 letnjih zamki kojima je teško odoleti

Veličina:
AAA

Letnji meseci su mnogima sinonim za dugo priželjkivani odmor i školski raspust, odlazak na more i druga kupališta, i duga druženja sa prijateljima i porodicom uz roštilj, ledene napitke i sladoled – i to naročito u vreme letnjih vrućina. Toliko je sjajnih prilika za druženje i uživanje! Ipak, vrućina, dobro društvo ili, pak, nedostatak vremena ne bi trebalo da nam budu izgovor za lošije izbore kada su hrana i piće u pitanju. Uz pregled „letnjih zamki“ ića i pića dodajemo i njihove zdravije alternative kako biste ovog leta bili u top formi!

  1. Mnogo je vruće, prijao bi mi sladoled.

Sladoled sadrži mlečne masti, dosta šećera i otprilike 100 do 300 kalorija na 100 grama. Ako u računicu dodamo i razne slatke prelive, čokoladu i biskvite, ovaj ledeni desert vrlo lako može da se pretvori u pravu kalorijsku bombu. Radije izaberite ohlađenu lubenicu ili dinju, ili izmiksujte zaleđenu bananu i drugo voće po izboru. Tako ćete se zasladiti i osvežiti, a istovremeno ćete uneti obilje vitamina i minerala.

  1. Pošto nemam vremena, poješću nešto na brzinu.

Kada ogladnite u toku dana, izbegavajte pekare i restorane brze hrane. Radije uvek sa sobom nosite pločice sa integralnim žitaricam i suvim voćem, mešano koštunjavo voće ili bananu. Čak je bolje pojesti i čokoladicu nego visokokalorični obrok koji bi se sastojao od prženog mesa, krompirića i drugih dodataka.

  1. Šta fali brzoj hrani, šta drugo mogu da jedem na plaži (putovanju, festivalu)?

Čak i kada niste u prilici da pojedete kuvanu hranu, umesto prženih jela radije birajte hranu sa roštilja – tako ćete uneti manje masti i kalorija.

  1. Uzeću neko hladno gazirano osveženje, promocija je baš dobra.

Gazirani zaslađeni napici imaju dosta kalorija, a malo hranljivih sastojaka. Možda ćete se brzo osvežiti, ali nećete učiniti ništa dobro za svoj organizam, naprotiv. A ako samo pogledamo reklame za ova pića, naivno bismo pomislili da se reklamira neko superzdravo piće koje će nam izmamiti osmeh na lice i ispuniti nas mladalačkom energijom kakvom zrače manekeni u tim sjajnim reklamnim spotovima. Bolje popijte čašu gazirane mineralne vode sa malo limunovog soka ili prirodni sok od voća i povrća.

  1. Uzeću ovaj ledeni koktel, baš super izgleda.

Ima li šta bolje od osvežavajućih koktela za lagano veče sa prijateljima? Ipak, obratite pažnju na listu sastojaka koji su obično navedeni u karti pića. Šareni letnji kokteli neretko sadrže sirupe različitih ukusa koji osim boje i arome vašem piću dodaju i šećer i kalorije. Umesto toga, opredelite se za jednostavnije koktele sa voćnim sokovima, đumbirom ili nanom koji predstavljaju nešto zdraviju varijantu.

Tagovi: leto masti pržena hrana sladoled vrućina šećer

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425
26
2728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: