Unosite namirnice bogate karotenima, esencijalnim masnim kiselinama, gvožđem, cinkom, vitaminom C i E, i namirnicama bogatim kompleksima B vitamina. Izbegavajte gazirana pića, i dijete sa niskim kalorijskim vrednostima. Budite redovno fizički aktivni kako bi poboljšaali celokupnu cirkulaciju.
Perutanje i masna kosa i koža glave mogu biti simptom raznih oboljenja, loše ishrane ali najčešće samo posledica lošegog postupanja sa kosom. Folikuli iz kojih izlaze vlasi naše kose mogu biti u jako lošem stanju ukoliko pijemo određene lekove ili ne unosimo dovoljnu kolišinu vitamina putem hrane.
Ispod svake vlasi se nalazi lojna žlezda koje su najaktivnije u periodu adolescencije i tada se i javlja najveći broj problema sa kosom i kožom glave. Najčešće se javljaju perut, pojačano lučenje lojnih žlezda pa samim ti masna kosa ili sasavim suprotno, suvoća kože glave i perutanje.
Pored estetske uloge i značaja kosa štiti glavu i sam mozak od uticaja Sunca, vetra, velikih hladnoća. Od sam eboje kose zavisi i brosečan broj vlasi koji se nalazi na glavi, pa tako najveći broj vlasi imaju plavokosi ljudi, zatim oni sa crnom kosom, pa smeđom i riđom kosom.
Kosa je zaprvo skup dlaka koji se u periodu od 6 godina potpuno promeni, jer se kosa menja tokom svakog dana. U toku dana u proseku izgubimo do 100 dlaka, ali to zavisi pre svega od samog broja vlasi u kosi, njene boje pa i zdravstvenog stanja pojedinca.
Ukoliko svakodnevno unesemo oko 100g ovasa možemo smanjiti nivo holesterola i do 2% i umanjiti rizike od oboljenja kardiovaskularnog sistema. U istraživanju u kom su učestvovali ljudi sa povišenim holesterolom a konzumirali su ovas svakodnevno u periodu od 2 meseca, smanjili su holesterol za 14%.
Ovas sadrži beta glukane, složene ugljene hidrate koji su sačinjeni od molekula glukoze povezanih beta-glukoznim vezama. Beta glukan je pokazao odlične rezultate kada je u pitanju podizanje odbrambenih snaga našeg organizma, jer se nalazi u 10 najboljih hranjivih materija za podizanje imuniteta.
Avena sativa je latinski naziv za veoma zdravu žitaricu koju treba da jedemo svaki drugi dan. Ovas je žitarica koja se veoma dugo koristila sam za ishranu životinja, ali na svu sreću su i ljudi počeli da je koriste kao izvanrednu i nezamenjivu namirnicu u zdravim dijetetskim programima ishrane.