Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Flegmona je infekcija koja zahvata sve slojeve kože

Flegmona je oblik zapaljenja tokom koga se proces širi difuzno u tkivu i zahvata sve slojeve kože ili ceo organ. Zapaljenski proces organa ili tkiva se manifestuje bolnim otokom, tkivo je uvećano. Lečenje je simptomatsko uz kombinaciju anabolika, antipiretika, hladnih obloga, po potrebi antibiotika.

Celulitis je infekcija kože izazvana Streptokokama

Celulitis je akutna infekcija kože koja uahvata potkožno tkivo i ovu infekciju izazivaju streptokoke grupe A ili piogeni stafilokok. Infekcija se javlja najčešće na već povređenim površinama kože, na mestu neke povrede, posekotine, rane.

Nešto ozbiljnija infekcija kože je kurbunkul

Karbunkul je obimnija i ozbiljnija zapaljenska promena kože od furunkula i izazvana je piogenim stafilokokom. Manifestuje se pojavom velikog broja apscesa koji su odvojeni vezivnim tkivom. Ovi apscesi se javljaju u regiji vrata i glave, brade, perianalnoj regiji i ingvinalnoj regiji.

Infekcija korena dlake ili furunkul

Furunkul ili čir je lokalizovana bolna ali površinska infekcija kože koja se primarno razvija u folikulu dlake ili u lojnoj žlezdi. Kod furunkula se javlja otok, bol, hiperemija i zadržavanje gnojnog sadržaja. Koren dlake se kasnije razmekšava i tako se stvara apsces.

Koža kao najveći organ je najčešće i zahvaćena infekcijama

Oboljenja kože su naravno veoma česta, imajući u obziru da je upravo koža naš najveći organ. Koža čini savršenu fizičku i biohemijsku zaštitu organizma od spoljnih faktora, bilo da je u pitanju visoka ili niska temepratura, svetlost, mehaničke povrede, delovanje hemijskih agenasa na naše telo.

Koja to oboljenja uzrokuju zadržavanje vode u organizmu?

Zadržavanje vode može biti i posledica postojanja nekog oboljenja. Otoci nogu i povećana količina vode u organizmu je jedan od osnovnih kliničkih znaka srčane insuficijencije. Retencija ili zadržavanje vode može biti uzrokovano i bubrežnom insuficijencijom, hipotireodizmom, cirozom jetre.

Što manje šetamo to više zadršavamo vodu u organizmu

Ukoliko vodimo neaktivan život, ili zbog kakve povrede ili oboljenja smo primorani da duže vremenske periode provedimo ležići ili sedeći, trebamo biti svesni da ćemo ozbiljno ugroziti cirkulaciju i samim tim zadržavati nepotrebnu vodu u organizmu.

Nemojte piti lekove bez saveta lekara

Veliki broj lekova koje pijemo bez lekarskog saveta može povećati količinu vode u organizmu. To su često kortikosteroidi, estrogenske kontraceptivne pilule, antidepresivi, hormoni i nesteroidni anti-inflamatorni lekovi (NSAID). Svaki od ovih lekova može usporiti izbacivanje vode iz organizma.

Natrijum i so zadržavaju vodu u organizmu

Prvi i najčešći razlog dugog zadržavanja vode u organizmu je ishrana bogata solima. Natrijumova so nalazi i u supama iz kesice, umacima i prelivima za salate, žitaricama i skoro svakom komercijalnom slatkišu.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94687 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: