Savremeni čovek je vrlo često ograničen vremenom pa je tako ograničen i za deo dana kada treba da se posveti sebi i svojoj pravilnoj ishrani. Proces varenja zavisi pre svega od izbora namirnica, ali i načina na koji ih jedemo, kako ih kombinujemo, kada jedemo.
Proteini kao što su jaja, meso, pasulj, se sastoje od velikih molekula i za njihovo varenje tj. razgradnju treba više vremena. Dok se varenje ugljenih hidrata završi u želudcu, proteini se vare i u tankom crevu gde se molekuli proteina cepaju do nivoa amino kiselina.
Sasvim je logično da se u našem digestivnom traktu ne zadržava svaka vrsta hrane isto vreme, i da nam ne daje svaka vrsta namirnice istu količinu kalorija tj. energije. Već smo pomenuli da se ugljeni hidrati vrlo brzo vare, proteini sporije a masti najsporije.
Sama struktura tankog creva je odgovorna za njegovu glavnu ulogu u procesu varenja hrane. Najveći broj molekula hrane, uključujući i vodu, se upravo u tankom crevu absorbuju u naš krvotok. Mukozni sloj zida tankog creva sadrži sistem cevčica kroz koje molekuli hrane mogu proći.
Sada kada znamo šta može i šta dovodi do pojave čira ili ulkusa, samo mi možemo uticati na to da te faktore eliminišemo ili ublažimo njihovo dejstvo. Vodite računa koliko jedete, u kojim vremenskim intervalim i koliko brzo jedete, posebno ukoliko imate pozitivnu porodičnu anamnezu.
Svakako da nije jedini krivac za nastanak čira na dvanaestopalačnom crevu helicobacter pylori. Faktori koji mogu povećati rizike od nastanka čira na unutrašnjem zidu želudca i dvanaestopalačnom crevu su pre svega genetske predispozicije, posedovanje nulte krvne grupe, oštećenje sluznice alkoholom.
Upravo zbog velike koncentracije hrane i želudačne kiseline, najveći procenat ulkusa ili čira na želudcu se javlja u nivou dvanaestopalačnog creva. Dvanaestopalačno crevo jeste početni deo tankog creva ali je i produženo deo želudca pa se ulkusne rane i ranice javljaju upravo ovde.
Dvanaestopalačno crevo, kao i želudac i tanko i debelo crevo, sadrži mukoznu membranu sa svoje unutrašnje strane koja pomaže varenje ali i štiti samo crevo od oštećenja. Duodenum je specifično i po tome što sadrži specifične ćelije koje imaju funkciju snižavanja nivoa kiselosti u duodenumu.
Nakon obavljenog jednog dela varenja hrane, hrana i vodeni sadržaj se iz želudca pomera u dvanaestopalačno crevo ili duodenum. Duodenum je na srpski jezik preveden idealno, jer je u pitanju organ koji je zaista dug dvanaest palaca. Dvanaestopalačno cvero je početni deo tankog creva.