Đumbir je biljka koja ima jako anti-kancerogeno dejstvo. Posebno je primećeno da u velikoj meri smanjuje životni vek malignih ćelija jajnika, tako što u prisutstvu đumbira dolazi do smanjenja zapaljenja, redukcije endotelnog faktora rasta tumora i ćelije jajnika bivaju usporene.
Đumbir u jako maloj količini, u oko 30g, sadrži oko 5% dnevnih potreba za kalijumom, magnezijumom, sadrži i bakar, mangan i vitamin B6 i samo 20 kalorija. Đumbir je svima dobro poznat kao antioksidans, ali on ima protiv-zapaljensko ali i anti-kancerogeno dejstvo.
Đumbir sadrži gingerol. Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu, tj. gingerol, sadrži i đumbir. Gingerol mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-zapaljensko dejstvo.
U najkomercijalnijem proizvodu kakao biljke, u čokoladi, se nalazi triptofan, feniletilamin (PEA), kofein i anandamid. Triptofan je esencijalna amino kiselika koja nas oslobađa napetosti tako što hemijski stimuliše proizvodnju neurotransmitera serotonina i smanjuje bol.
Najstariji narod koji je živeo na današnjem području Meksika, još pre 2500 godina, koristio je prilično neuglednu biljku koja je rasla sama u šumama. Otkrili su izuzetno prijatno i zanimljivo dejstvo sitnih plodova drveka. To drvo je bilo Theobroma cacao, a plodovi drveta su bili kakao zrna.