U jednoj porciji sveže šargarepe za odraslu osobu, tj. u oko 120g nalazi se čak preko 600% dnevno potrebne doze za organizam kada je u pitanju vitamin A. Sada nam je jasno da su to znale i naše bake i majke i da su nas sa razlogom učile da jedemo ovo neverovatno zdravo povrće.
S obzirom da šargarepu u najvećoj meri čine vitamini ona je snažan antioksidans. Vitamin C i beta karoten koji je jedna od glavnih sastojaka uz druge fitokiseline i lutein u velikoj meri štite naš organizam od štetnih produkata metabolizma i usporavaju rast malignih ćelija.
Šargarepa je svakako jedna od najzdravijih vrsta povrća, i verovatno se svi sećamo da su nas, dok smo bili mali, jurili i govorili kako je zdrava za naše oči. Sve priče iz naroda su kasnije potkovane i naučnim činjenicama. Šargarepa je povrće koje sadrži najveću količinu vitamina A u svežem obliku.
Krastavci sadrže veoma malo kalorija, nimalo holesterola, masnoća i soli. Ne sadrže veliku količinu vitamina i minerala pa se ne može smatrati da su dovoljni tokom dana za sve potrebe naše organizma, ali svakako mogu poboljšati nivo minerala poput cinka, selena, mangana, gvožđa.
U 100-150g celera nalazi se oko 45% dnevne potrebe organizma za vitaminom K i 15% vitamina C. Celer sadrži i kalijum, molibden, dijetalna vlakna, fosfor, triptofan, vitamin A, vitamine B2 i B6, magnezijum, gvožđe. U istoj količini celera ima samo 20 kalorija. Upotreba celera pospešuje metabolizam.
Šljive su odlična vočka za užinu. Dovoljno je da pojedete samo 10 šljiva u toku dana i zadovoljićete potpuno potrebe za vitaminom C, vitaminom A, dijetetskim vlaknima i kalijumom. U 150g šljiva ima oko 80 kalorija, vrlo malo masti, oko 2g proteina i oko 20g voćnog šećera.