Da li se Vaš jelovnik drastično promeni kada ste na godišnjem odmoru? To nije potrebno činiti ukoliko se inače hranite raznovrsno. Leto je, srećom, godišnje doba koje obiluje voćem i povrćem. Jedite grilovano povrće, spremljeno samo na žaru ili roštilju, bez dodatka masnoće.
Izlaganje sunčevim zracima u današnje vreme nije aktivnost koju preporučuju dermatolozi. Naš najveći organ, koža, štiti se od toplote i zraka svojim prirodnim menahizmima, ali preporuka za svakoga jeste da koristi kreme koje u sebi sadrže zaštitini faktor, a faktor treba da bude što veći.
Na koji se način pripremate za odmor? Da li vodite računa o svim detaljima i sitnicama koje treba da ponesete na odmor ili ste opušteni i ono što Vam zatreba na letovanju kupite na licu mesta? Svakako da je finansijski najpametnije sve potrebne stvari poneti sa sobom.
Tokom perioda velikih letnjih vrućina najbolje je da svoj organizam naviknete na određenu rutinu tokom prvih dana leta. Pravilnim odabirom namirnica održaćete hidriranost organizma, sprečiti nastanak patoloških stanja, pre svega infekcija virusima i bakterijama.
Neke namirnice, iako su povrće i voće, imaju visok glikemički indeks tj. te namirnice se brže pretvaraju u šećere. Osobe koje boluju od dijabetesa treba da znaju koje su to namirnice i treba da ih izbegavaju. Namirnice sa visokim glikemičkim indeksom su lubenica, grožđe, cvekla.
Najslađe i najkorisnije povrće koje leti imamo priliku da kupimo i jedemo jeste lubenica. Slatko povrće iz porodice bostana uvek je sinonim za osvežavajuće, sočno i slatko gastronomsko iskustvo. Leti, kada preko znoja gubimo velike količine tečnosti, lubenica je savršena užina.
U jogurtu se nalaze dobre bakterije, koje će stimulisati varenje i pokrete creva, prevenirati bilo kakvu letnju infekciju creva a voće će obezbediti neophodne vitamine i kompleks minerala koji su preko potrebni organizmu koji na visokoj temperaturi treba da funkcioniše.