Naš metabolizam mnogo pati ukoliko nismo dovoljno fizički aktivni. Ukoliko imate ustaljen ritam uzimanja hrane tokom dana, i svoj organizam ste navikli na određen broj kalorija i te kalorije trošite tokom dana onda nećete imati problema sa zdravljem.
Metabolizam je visoko individualni proces. Svako od nas ima drugačiji ritam života i navike kada je u pitanju spavanje, unos hrane i tečnosti, pa i sam izbor namirnica koje jedemo, tako da će tako svako od nas na drugačiji način metabolisati hranu koju unosi.
Unosom hrane svakako unosimo energiju, ali je potrebno da svaka namirnica prođe kroz proces varenja i razlaganja te namirnice na njene osnovne molekule. To je uloga metabolizma. Sve namirnice se razlažu do molekula koje naše ćelije mogu koristiti za svoje nesmetano funkcionisanje.
Možda je dobar deo populacije zbunjen kada pročita reč metabolizam. Šta je to metabolizam i zašto je tako bitan za naš organizam i svakodnevno funkcionisanje? Metabolizam, jednostavno rečeno, jeste brzina i efikasnost pretvaranja hrane koju jedemo u neophodno gorivo tj. energiju.
Poznato je da određeni začini mogu da ubrzaju varenje u velikoj meri tako da kombinovanjem Vaših omiljenih začina možete ubrzati metabolizam koliko i kada Vi to želite. Ljuta paprika, beli luk, cimet, đumbir, crni biber i kari, to su začini koji će najpre izazvati pojačanu cirkulaciju u želucu.
Voće i povrće koje sadrži velike količine vitamina C u sebi uvek će stimulisati metabolizam. Agrumi su svakako u toj grupi namirnica, tako da ćemo konzumiranjem limuna, narandže, grejpa ili mandarina uneti preko potreban vitamin C koji utiče da naš imuni sistem bude uvek na maksimumu.