U probiotskim preparatima se nalaze bakterije i drugi mikroorganizmi koji se inače normalno nalaze u ljudskom organizmu, pre svega u digestivnom traktu. Iako svaka osoba ima specifičnu kombinaciju bakterija u sebi, izolovanjem bakterija u probioticima se nalaze samo prijateljski nastrojene bakterije
Svaki dan u okviru brojnih emisija srećemo se sa probioticima, a možda ih uzimamo i u praktičnom životu ali koliko zaista znamo o njima? Probiotici su živi mikroorganizmi, bakterije, koje imaju iste ili veoma slične mehanizme dejstva kao dobre bakterije koje se normlano nalaze u našem organizmu.
Naše pijace su prepune povrća, voća, mesa i mlečnih proizvoda, i neki od tih proizvoda jesu zdraviji od većine onih koje možemo naći u velikim supermarketima, ali vodite računa od koga kupujete sveže namirnice poput mleka, sira i jaja. Visoke temperature će brže fermentisati sveže mleko.
Trovanje hranom ili pićem će dovesti do pojave udruženih simptoma. Javlja se mučnina, povraćanje, dijareja, blago ili nešto više povišena temperatura, bolovi i grčevi u želucu. Ovi simptomi se obično javljaju u periodu od 12 do 48 sati od konzumiranja hrane ili pića koji su u sebi sadržali patogen.
Trovanje hranom se često naziva i bolest putovanja, jer se veoma često javlja tokom perioda boravka u stranoj zemlji, usled konzumiranja namirnica na koje nismo navikli, ili jednostavno usled pijenja vode na čiji bakteriološki sastav naš organizam nije naviknut.
Prija Vam da popijete srednju ili kapućino pre ručka, kao neku vrstu užine, i tako unesete oko 250 kalorija a opet unosite kalorije tokom ručka. Ali pokušajte da pojedete neku užinu iste kalorijske vrednosti i videćete da ćete pojesti manje prilikom ručka.
Nikako nemojte da preskačete doručak. Prvi obrok u toku dana je možda i najbitniji, jer unosom hrane pokrećemo metabolizam i dnevnu energiju. Naš metabolizam je tokom noći usporen, takoreći uspavan, jer ne vari hranu i ujutru traži novu energiju kojom će započeti dan.