Pored vitamina A i E, bundeva je bogata tiaminom i pantotenskom kiselinom, folatima i niacinom. Ovakav sastav unutar prelepe bundeve, ovo povrće čine jednim od najbogatijih prirodnih izvora vitamina B kompleksa. U mesu bundeve se nalai i zeaksantin, jedan od najjačih pirodnih antioksidanasa.
U slatkom mesu bundeve se dakle ne nalaze masti, niti holesterol. Bundeva je bogata dijetarnim vlaknima i stimuliše pokrete creva, samim tim i varenje i izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane. Vitamini i minerli koji se nalaze u bundevi su vitamin A, vitamin C, vitamin E.
Naša zemlja je bogata velikim brojem izizetno zdravih vrsta voća i povrća. Bundeva je svakako jedan od mnogobrojnih plodova plodne zemlje i vrlo je razprostranjena, i to sa mnogo razloga. Bundeva je povrće neobičnog sastava, veoma bogata dobrim nutritivnim materijama.
Kikiriki sadrži veliku količinu proteina, to ga čini savršenom namirnicom za sve one koji vode računa o svojim kilogramima, kao i onima koji su na proteinskom režimu ishrane, posebno sportisti. Kikiriki nam, dakle, daje energiju, i to kvalitetnu energiju.
Sam hemijski sastav kikirikija ima izuzetno povoljno dejtvo na naš digestivni sistem. Ulja i masti koje se nalaze u kikirikiju stimulišu rad creva, tankog i debelog. Ako redovno konzumiramo kikiriki, u dnevno preporučenim dozama, u velikom meri možemo smanjiti rizike od nastanka malignog oboljenja.
Odličan izvor vitamina E, niacina ili vitamina B3 i folata, proteina i mangana, kikiriki je savršena grickalica za sve koji žele da steknu ili zadrže zdrave navike u ishrani. Kikiriki sadrži i resveratol, fenolni antioksidans koji se nalazi i u crnom grožđu i crnom vinu.
Trudite se da izbegavate soljeni i u ulju prženi kikiriki, tako ćete biti 100% sigurni da će kikiriki imati samo povoljna dejstva po Vaš organizam. Kikiriki je zapravo veoma zdrava grickalica, bogata proteinima i manganom. U maloj količini kikirikija, oko 50 grama, se nalazi i do 200 kalorija.
Verovatno najčešće prodavana slana grickalica jeste neobično koštunjavo voće, masnog, punog i slanog ukusa. U pitanju je kikiriki, koji možemo naći u raznim oblicima, sirov u ljusci, slan, pečen ili pržen. Kako god da je spremljen, kikiriki je uvek prvi izbor svih nas koji volimo koštunjave voćke.