10 namirnica koje jačaju imunitet

Veličina:
AAA

Ako želite da pomognete organizmu da se odbrani od prehlade i gripa koji naročito vrebaju tokom zimskih dana, potrudite se da u ishranu uključite namirnice koje održavaju imuni sistem jakim.

Beli luk - dobro poznat u našem narodu kao "ubica" virusa. Povoljno deluje na imunitet zahvaljujući visokoj koncentraciji sumpornih jedinjenja kao što je npr. alicin. Osim što jača imunitet, beli luk reguliše krvni pritisak i smanjuje šanse za razvoj ateroskleroze.

Brokoli - obiluje vitaminima (A, C i E), kao i antioksidansima i vlaknima, zahvaljujući kojima ovo povrće povoljno deluje na imunitet i pomaže organizmu da se oslobodi toksina.

Spanać - ne samo što je bogat vitaminom C, spanać predstavlja odličan izvor karotenoida koji povećavaju odbrambene sposobnosti organizma.

Citrusno voće - limun, limeta, pomorandže, mandarine i grejpfrut najpoznatiji su po visokom sadržaju vitamina C, na koji svi pomislimo kada govorimo o prevenciji prehlade i gripa. Naime, smatra se da ovaj vitamin podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Badem - predstavlja dobar izvor vitamina E koji je kao i vitamin C neophodan za snažan imuni sistem. 

Semenke suncokreta - obiluju vitaminima E i B6, kao i gvožđem, cinkom i magnezijumom. Adekvatan unos cinka pomaže u prevenciji prehlade, a pokazalo se da ovaj mineral jača imuni sistem kod starijih osoba.

Zeleni čaj - ovaj čaj (a u manjoj meri i crni čaj) sadrži moćne antioksidanse kao što je epigalokatehin galat (EGCG) koji poboljšava funkcije imunog sistema. Zeleni čaj sadrži i aminokiselinu L-teanin koji povećava aktivnost T-limfocita, koji nas štite od infekcija i tumora.

Jogurt sa probiotskim kulturama - stimuliše imunitet održavajući zdravu crevnu floru i pomaže u odbrani od uzročnika bolesti.

Đumbir - ublažava zapaljenske procese u telu i smanjuje šansu za razvoj hroničnih oboljenja. Čaj od đumbira smanjuje bolove u grlu i kijavicu, poboljšava varenje i ublažava eventualnu mučninu.

Kurkuma - kurkumin, aktivni sastojak ovog začina, ima antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Zahvaljujući svom imunomodulatornom dejstvu, kurkuma takođe pomaže kod problema kao što su alergija, artritis, ateroskleroza i srčane bolesti.

Tagovi: grip imuni sistem imunitet otpornost organizma prevencija virusi

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718
19
2021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: