Kako da sami napravite ovseno mleko?
U ranijim tekstovima govorili smo o prednostima biljnog mleka, kao i o tome kako sami možete da napravite bademovo mleko.
Ovseno mleko je isto tako popularna zamena za kravlje mleko. Obiluje beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagle promene u nivou glukoze u krvi, čime pomažu u kontroli apetita. Beta-glukani takođe pomažu u regulaciji nivoa holesterola u krvi i jačaju imunitet.
Kako se pravi ovseno mleko?
U blender sipajte sto grama ovsenih pahuljica, litar vode i tome dodajte prstohvat soli. Po želji možete dodati kašiku meda ili kašiku kakao praha. Miksujte oko jedan minut. Potom mleko procedite kroz gustu cediljku ili gazu, sipajte u flašu (idealno staklenu) i čuvajte u frižideru oko 2-3 dana.
Pošaljite svoj komentar