Veličina:
A A A

Ova hrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Još pre 15 godina Američko udruženje kardiologa počelo je da preporučuje konzumiranje ribe, i to naročito morske ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, u cilju smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja. U nedavnoj studiji, iznova su potvrdili ovu preporuku i potkrepili je novim istraživanjima.

Prema preporukama, na nedeljnom nivou bi trebalo jesti 2 porcije ribe, tj. sveukupno 200 g ribe nedeljno. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama kao što su skuša, haringa, sardine, losos i tuna, pomaže u prevenciji koronarnih bolesti, srčane insuficijencije, srčanog i moždanog udara. 

Autori studije su se osvrnuli i na količinu žive prisutne u plodovima mora, te su zaključili da za većinu ljudi unos žive usled konzumiranja ribe i morskih plodova ne bi trebalo da dovede do zdravstvenih problema. Međutim, kod male dece, živa može da dovede do ozbiljnih neuroloških problema. Zato se ženama koje planiraju da ostanu u drugom stanju, trudnicama, majkama koje doje i maloj deci preporučuje da izbegavaju neke tipove ribe, te da radije jedu vrste koje sadrže najmanje količine žive (losos, haringa, sardine, pastrmka).

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?