12 najzdravijih namirnica koje redovno treba jesti

Veličina:
AAA

Danas govorimo o hrani koja se prema anketama i istraživanjima smatra najzdravijom i koju bi bilo dobro da uključite u svakodnevnu ishranu. Verovali ili ne, nije reč o novim i skupim egzotičnim supernamirnicama, već o namirnicama koje su nam uglavnom lako dostupne.

  • Brokoli - bogat je vitaminom C, folnom kiselinom, kalcijumom, kalijumom i vlaknima. Obiluje antioksidansima i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i nekih tipova karcinoma.

  • Kelj - odličan izvor gvožđa, vitamina C i K, kao i karotenoida i flavonoida koji pomažu u prevenciji bolesti. Zahvaljujući vlaknima i sumporu kelj podstiče detoks organizma.

  • Avokado - obiluje vitaminima B-kompleksa, vitaminima E i K, kao i zdravim mastima. Avokado pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi, kao i povišenog krvnog pritiska.

  • Borovnice - bogate su polifenolima koji smanjuju kardiovaskularni rizik i pomažu u mršavljenju. Ovo voće takođe usporava razvoj problema sa pamćenjem kod starijih ljudi.

  • Jabuke - odličan izvor antioksidansa i vlakana. Pomažu u regulaciji nivoa holesterola - u jednom istraživanju osobe koje su tokom 6 meseci svakodnevno jele jabuke snizile su nivo LDL holesterola za 23%, dok je njihov HDL holesterol na kraju eksperimenta bio veći za 4%.

  • Brazilski orasi - predstavljaju najbolji izvor selena, a obiluju i cinkom, magnezijumom, vitaminima E i B1.

  • Bademi - bogati su kalcijumom, magnezijumom, vitaminima B-kompleksa, vitaminom E i vlaknima, te predstavljaju izvrsnu užinu koja istovremeno pomaže u održavanju zdravih nivoa holesterola i na taj način nas čuva od bolesti kardiovaskularnog sistema.

  • Ovsena kaša - predstavlja odličan izvor složenih ugljenih hidrata i vlakana, zahvaljujući čemu pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i takođe drži apetit pod kontrolom. Ovas je bogat vitaminima B-kompleksa, kalijumom, magnezijumom i gvožđem.

  • Pšenične klice - obiluju vitaminom E, vitaminom B1, folnom kiselinom, kalijumom, gvožđem i manganom. Pšenične klice povoljno utiču na imunitet, poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i potpomažu varenje i mršavljenje.

  • Masna riba - skuša, haringa, sardine, tuna i losos sadrže visok postotak omega-3 masnih kiselina, koje doprinose zdravlju kardiovaskularnog i nervnog sistema, regulišu raspoloženje, važne su za lepu i zdravu kosu, kožu i nokte, i održavaju crevnu floru zdravom.

  • Piletina - sjajan izvor proteina, pomaže u izgradnji mišićne mase. Sadrži triptofan, magnezijum i vitamine B-kompleksa tako da smanjuje napetost i poboljšava raspoloženje. Pileća supa tradicionalno pomaže kod simptoma prehlade, gripa i drugih resporatornih infekcija.

  • Jaja - kao i piletina, jaja predstavljaju odličan izvor proteina. Sadrže i vitamin B12 koji je naročito važan za naš nivo energije i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Lutein i zeaksantin iz jaja takođe podržavaju očno zdravlje.

Tagovi: gvožđe holesterol kardiovaskularno zdravlje nervni sistem prevencija stres superhrana

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94646 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: