Povoljni zdravstveni efekti hlorogena kiseline

Veličina:
AAA

Laboratorijskim analizama fenolnih jedinjenja u patlidžanu utvrđeno je da ovo povrće sadrži značajniju količinu hlorogene kiseline, jednog od najmoćnijih biljnih antioksidansa. U istraživanjima je dokazano da hlorogena kiselina smanjuje nivo LDL holesterola, i da smanjuje rizik od oboljenja jetre i nastanka kamena u žuči. Takođe, ova supstanca ima i antimikrobna, antiviralna i antikancerogena svojstva. Osim u patlidžanu, hlorogene kiseline ima i u kafi, čaju, semenkama suncokreta i borovnicama. Da bi patlidžan imao pomenute povoljne zdravstvene efekte, bitno je da povedemo računa i o načinu pripreme. Pošto patlidžan upija dosta ulja, nikako ga nemojte pržiti, već ga izgrilujte ili prepecite uz sasvim malo ulja.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92491 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18
192021222324
252627282930 
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: