Sve materije koje kupus sadrži ga čine nezamenjivom namirnicom u dijetama. Vlaknaste materije koje kupus sadrži potpomažu varenje ali nakon kratkog kuvanja u vreloj vodi. Kuvan kupus isto tako lakše i efikasnije snižava nivo holesterola u krvi, ali naravno da je dobro jesti i svež kupus.
Kupus je biljka koju svugde možete kupiti i pripremiti jako lako a evo par razloga i zašto je dobro unositi ga u organizam svakodnevno. U oko 150g kuvanog kupusa nalazi se oko 90% dnevnih potreba vitamina K, 50% vitamina C, oko 10% dnevnih potreba za dijetarnim vlaknima, vitaminom B1, B2, B6.
Zeleno povrće koje je jedno od najrasprostranjenijih u svetu a opet jako ukusno i korisno jeste kupus. Kupus pripada porodici Brassica biljaka, tankih zelenih hrskavih listova, porodici biljaka kojoj propadaju i kelj ali i brokoli koji su puni vitamina C.
Kukuruz pored vitamina C sadrži i antocianis, feruličnu kiselinu, zeksatin, beta karoten, lutein, vaniličnu kiselinu, kafeičnu kiselinu, kaumaričnu kiselinu, sve supstance koje pojačavaju antioksidantno dejstvo kukuruza.
Najnovija istraživajnja su pokazala da kukuruz stimuliše stvaranje dobrih bakterija u tankom crevu i da se dobar deo ovog povrća zatim pretvara u kratke lance masnih kiselina koje su dodatna prevencija od malignih promena unutar tankog i debelog creva.
Bez obzira koja mu je boja kukuruz sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Sadrži vitamin C, magnezijum, fosfor, vitamin B5, B3, triptofan, arginin, valin, proteine, prolin, gvožđe, kalijum ali sadrži i oko 170 kalorija u samo 150g kuvanog kukuruza.
Kukuruz je žitarica koja se može naći u prodavnicama u svako doba godine, ali on sazreva u periodu leta i tada ga i treba najviše koristiti, posebno što je i cena tada najpristupačnija. U 150g kuvanog kukuruza se nalazi se oko 25% dnevnih potreba za vitaminom B1, folatima i dijetarnim vlaknima.
Naučnici su dokazali je da će konzumiranje dinje može ublažiti simptome mnogih oboljenja kao što su povišena telesna temperatura, gojaznost, visok krvni pritisak, oboljenja kože, opstipacija, anemije, oboljenja bubrega i mokraćne bešike.
Dinje sadrže puno vitamina C koji sprečava nastanak oboljenja. Ali isto tako je idealna sa sve osobe koje žele da smanje telesnu masu. Ona je namirnica sa dovoljnom količine natrijuma, pri tom ne sadrži masti i holesterol, bogata je vodom i u jednoj velikoj činiji dinje ima samo oko 60 kalorija.