Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Dvostruko delovanje helikobakter pylori

Helikobakter u isto vreme napada sluzokožu želudca i stvara enzim (ureaza) koji ima svojstvo da neutrališe želudačnu kiselinu. Tako da helikobakter ima dva patološka mehanizma delovanja, razređuje samu želudačnu kiselinu i uništava gastro-duodenalni mukus ili sluzokožu.

Povezanost Heliko bakterije pylori sa autoimunim oboljenjima

Protein koja se nalazi na u helikobakter pylori ima veoma sličnu strukturu kao neka ljudska tkiva i organizam koji već ima neko autoimuno oboljenje može zameniti bakteriju i svoje sopstveno tkivo i umesto bakterije početi da napada tkivo i tako još više ugroziti ceo organizam.

Prepoznavanje simptoma na vreme

Simptoma infekcije organizma heliko bakterijom ima zaista mnogo, ali oni koji spadaju u prvu grupu i koji se uvek javljaju su bol u stomaku, reflux, anemija, loš zahad, bolovi u grudima, gastritis i dijareja i opstipacija.

Simptomi koju mogu ukazati na postojanje infekcije heliko bakterijom

Postoji zaista mnogo simptoma koji mogu ukazati na to da se u organizmu nalazi povećana količina heliko bakterije. Neki od simptoma su loše i usporeno varenje hrane, bolovi u želudcu, vraćanje želudačne kiseline na usta, naduvenost, meteorizam, opstipacija, mučnina, dijareja.

Helikobakter je dobra ili loša bakterija

Helikobakter pylori (HP) je bakterija koja je normalan stanovnik u ljudskom organizmu ali ukoliko usled nekih razloga dođe do patološkog povećanja količine ove bakterije dolazi do oštećenja mukozne ovojnice želudca.

Kafa stimuliše seksualne hormone

Bilo da pijete regularnu kafu ili onu kofeina u sebi postižete lučenje insulina pa tako u celom organizmu menjate količinu hormona koja ima pozitivne efekte na tkivo prostate. Kafa ima uticaj na insulin i metabolizam glukoze kao što to čine i seksualni hormoni koji utiču na promenu ćelija prostate.

Kafa sadrži fantastičan sastojak, kofein

Glavni adut kafe kao napitka je svakako velika količina kofeina koju sadrži u sebi. Jedna velika šolja kafe, oko 250 ml sadrži oko 85g kofeina, što je oko tri puta više kofeina nego u istoj količini čaja ili kakvog drugog napitka.

Veza između unosa kafe i razvoja raka prostate

Istraživanje je obuhvatilo oko 50 000 muškaraca u periodu od 1986. do 2006. godine. Tokom tog perioda 4,975 muškaraca je obolelo od raka prostate, u 846 slučajeva je došlo do širenja malignih ćelija u ostala tkiva ili su bili u pitanju galopirajući, tj. brzo rastući tumori.

Kafa smanjuje rizik od nastanka raka prostate

Poznato je i to da kafa može poboljšati raspoloženje, može umanjiti ili otkloniti glavobolje, a stomatolozi kazu i da utiče na smanjenje pojave karijesa. Ali najnovije istraživanje je pokazalo da muškarci koji konzumiraju kafu tako znatno utiču na smanjenje rizika od pojave maligniteta prostate.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94669 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627
28
293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: