Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Namirnice o kojima trebate znati sve ukoliko imate dijabetes

Osobe koje boluju od dijabetesa treba da znaju koje su to namirnice. Namirnice sa visokim glikemičkim indexom su lubenica, grožđe, cvekla, pirinač, musli, integralni krekeri, beli hleb. Dok su namirnice sa niskim indexom soja, zeleno povrće, puter, kikiriki, riba, sir, ječam i voćni šećeri.

Dijabetes je oboljenje koje se kontroliše

Dijabetes je hronično oboljenje koje se ne može izlečiti magičnim štapićem ili bilo kakvim lekom. Najbitnija stvar koju treba promeniti je režim ishrane i kontrolisati količinu šećera u organizmu. Tip 1 će uvek zahtevati inuslinske injekcije dok se Tip 2 može kontrolisati lekovima.

Vodite računa o svojoj telesnoj masi

Jedan broj naučnih istraživanja je pokazao da deca koja su sisala majčino mleko imaju mnogo manje rizika da obole od dijabetesa Tip 1. Sa druge strane, regulacijom telesne mase i oslobađanjem od viška kilograma možemo prevenirati nastanak dijabetesa Tip 2.

Još činjenica o šećernoj bolesti

Dijabetes melitus ili šećerna bolest ili samo dijabetes predstavlja progresivno metaboličko oboljenje, organizam ne proizvodi dovoljno insulina ili ga organizam ne koristi na adekvatan način, ali u oba slučaja dolazi do inhibicije insulina i povećanja količine šećera u krvi.

Kako prepoznati šećernu bolest

Ljudski organizam bez insulina ne može funkcionisati kako treba. Bez insulina šećer se ne može deponovati niti koristiti kao energija u svakodnevnim aktivnostima što dovodi do pojave opšteg umora, pojačanog osećaja gladi, pojave vrtoglavica i kaliranje kada je u pitanju telesna masa.

Drugi tip dijabetesa može nastati posle 40-te godine života

Tip 2 ili dijabetes odraslog doba koji je mnogo češći, posebno u našoj zemlji. Sve osobe sa povećanom telesnom masom i povišenim krvnim pritiskom imaju povećane rizike od oboljevanja od ovog dijabetesa. Nastaje postepeno, nakon 40te godine života usled otpornosti ili tolerancije na insulin.

Mehanizam nastanka dijabetes melitusa

Insulin je hormon koji stvara jedan od naših unutrašnjh organa, pankreas. Insulin je hormon koji omogućava da se glukoza iskoristi kao energija koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Ukoliko se poremeti proces proizvodnje insulina doćiće do dijabetes melitusa.

Zaštita! Uvek imajte zaštićene seksualne odnose

Koristite zaštitu ukoliko želite da se zaštitite od, pre svega, neželjene trudnoće, ali mnogo bitnije od velikog broja seksualno prenosivih oboljenja. Virusi, bakterije i gljivice se prenose jednostavnim kontaktom polnih organa ili telesnih tećnosti.

HIgijena polnih organa je na prvom mestu

Vodite računa o higijeni svojih polnih organa. Koristite blage, hipoalergijske tečnim sapunom ili nemojte uopšte koristiti sapun. Veliki broj koemrcijalnih sapuna može isušiti regiju u kojoj se nalaze Vaši polni organi i tako narušiti prirodnu masnu ravnotežu.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425
26
2728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: