Većina sisara može samostalno da produkuje vitamin C, ali to nije slučaj sa ljudskim organizmom. Mi ne proizvodimo vitamin C samostalno već je neophodno uneti ga u organizam putem hrane. U jednoj porciji jagoda, u oko 150 gr ovog voća nalazi se preko 100% dnevnih potreba za vitaminom C.
Kada se u organizmu nađe prevelika količina slobodnih radikala može doći do veoma ozbiljnih oštećenja ćelija pa čak i do menjanja normalne ćelije u malignu, jer je dobro poznato da su slobodni radikali i manjak antioksidativnih materija u organizmu povećava rizik od nastanka malignih oboljenja.
Ukoliko ste osoba koja voli jagode onda ste odabrali pravo voće za svoje omiljeno. Jagode sadrže veliku količinu vitamina C, veliki broj antioksidativnih fitonutrijenata. Jarku i prelepu crvenu boju jagodama upravo i daju ti antioksidansi.
Svi znamo da su jagode neobično slatko voće ali da li znate da su jako hranjive i bogate veoma dobrim nutrijentima? Jagode su pune vitamina i treba da budu obavezno deo Vašeg jelovnika zato iskoristite proleće i leto i uživajte u jagodama u potpunosti.
Često se desi da pojedemo voćku koja je izgledala savršeno a ukusom nikako ne zadovolji naša očekivanja. Zato birajte da voće i povrće koje kupujete i volite da jedete kupujete na pijaci, kod ljudi za koje znate da prodaju svoje proizvode, biljke koje su sami gajili.
Nemojte dozvoliti da nečija iskustva utiču na Vas u toj meri da kupite na namirnice koje ne volite da jedete. Treba da probate svaku vrstu voća i povrća kako bi znali šta je to što prija Vašem čulu ukusa i mirisa i koje to namirnice treba ubuduće da se nađu na Vašem spisku.
S obzirom da nema magične mašine koja analizira hranu za sada se moramo koristiti trikovima koje smo naučili još od svojih majki i baka. Ukoliko ste prvi put na pijaci nije loše da posmatrate iskusnije domaćice koje kupuju povrće i voće, mlečne proizvode i jaja kod svojih prodavaca.
Neka Vaše oči nauče da gledaju hranu na pravi način kako bi kasnije ukusom bilo upotpunjeno uživanje ali i nutritivno zadovoljstvo organizma. Naučite da prepoznate zdravu voćku koja liči upravo na voćku kakve se sećamo iz detinjstva a ne voće koje liči na voće iz reklama i magazina.
Imate li slab imunitet i spavate loše? Sve ovo se može bitno promeniti samo ukoliko na pravi način iskoristite proleće i sve ono što Sunce i priroda može da Vam pruži u tom peirodu. Konačno možete da jedete sveže voće i povrće a ne zamrznuto i ono koje je genetski modifikovano.
Visoka koncentracija masti u hrani se ne može lako svariti i naša jetra se ne može lako izboriti sa masnom hranom, tako da se masnoće talože i stvaraju kamenje u unutršnjim organima, kamenje koje je jako teško ukloniti i koje stvara velike probleme i bolove.