Maligno oboljenje, ili rak, kako se u narodu najčešće naziva, u medicini je oboljenje poznato pod nazivom maligna neoplazma. To je velika grupa oboljenja koje karakteriše pre svega nekontrolisan rast ćelija - maligne ćelije se razmnožavaju patološki i šire se brzo, formirajući cela tkiva tj. tumore.
Iako su kardiovaskularna oboljenja u našoj zemlji već godinama na prvom mestu liste oboljenja koja odnose najveći broj života tokom godine, maligna oboljenja sve češće utiču na demografsku sliku našeg društva. A kolio zapravo znamo o tome zašto i kako dolazi do malignog oboljenja?
Samo par kilograma više neće praviti veliki problem, ali ukoliko imate dosta kilograma viška tokom dužeg vremenskog perioda to će dovesti do povećanja rizika od nastanka maligniteta u organizmu. Posebno će se rizici povećati kada su u pitanju maligna oboljenja bubrega, ezofagusa i debelog creva.
Kao glavni saveti, kada je u pitanju prevencija i borba protiv maligniteta, uvek se pominju regulacija telesne mase, zdrava, redovna i raznovrsna ishrana i velika količina vode u toku dana. Svakako da postoji mnogo više razloga za nastanak prve maligne ćelije u organizmu.
Bilo bi sasvim pogrešno kada bismo Vam rekli da postoji namirnica ili vrsta hrane koja smanjuje rizike od nastanka malignih oboljenja u potpunosti, ali svakako da postoje namirnice za koje je dokazano da imaju povoljna dejstva na naš organizam, a pre svega na imuni sistem.
Još jedan sjajan razlog da u svoju ishranu ubrojite i ječam jeste činjenica da ječam sadrži niacin ili vitamin B3 koji za glavnu ulogu ima snižavanje ukupne količine holesterola u krvi. Niacin direktno utiče na lipoproteine, ali i štiti dobar holesterol od napada slobodnih radikala.
Kada je u pitanju količina žitarica koja se u toku jedne godine potroši i proizvede, na prvom mestu je kukuruz, zatim pirinač, pa pšenica i na četvrtom mestu je ječam. Ječam je, kao i sve ostale žitarice, vrsta trave koja daje plod u vidu zrna koji se koristi u humanoj ishrani od davnina.