Kakao bi mogao da pomogne kod jednog simptoma multiple skleroze?

Veličina:
AAA

U ranijim tekstovima pisali smo o namirnicama koje bi mogle da pomognu u prevenciji nastanka multiple skleroze, kao i o važnoj ulozi vitamina D u prevenciji ove bolesti, a danas govorimo o tome kako kakao može da pomogne u ublažavanju umora kod osoba sa multiplom sklerozom.

Ranija istraživanja su pokazala da dnevna doza od 45 g tamne čokolade (sa 70% do 85% kakao delova) može da umanji simtpome sindroma hroničnog umora, a budući da kakao sadrži flavonoide, koji deluju antiinflamatorno i neuroprotektivno, jedan tim naučnika se odlučio da ispita može li kakao slično da deluje na umor kod osoba sa multiplom sklerozom.

U istraživanju je učestvovalo 40 odraslih sa multiplom sklerozom koje je često mučio umor, i oni su podeljeni na dve grupe. Tokom 6 nedelja, prva grupa je dobijala svakodnevno napitak bogat flavonoidima, od pirinčanog mleka i kakaoa, dok je druga grupa pila napitak sa niskim sadržajem flavonoida. Istraživači su procenjivali umor učesnika kao i to koliko oni mogu nesmetano da funkcionišu, kako fizički, tako i mentalno, dok se ne zamore. Procene su rađene na početku, u sredini i na kraju perioda istraživanja, i to u tri navrata tokom dana. U obzir je uziman i subjektivni osećaj učestnika, kao i statistike dobijene upotrebom pedometra pomoću kojeg je procenjivana brzina hodanja ispitanika.

Zaključak je bio sledeći: svakodnevno konzumiranje napitka bogatog flavonoidima u manjoj meri utiče na umor (smanjuje ga za 45%), dok u većoj meri utiče na to koliko učesnici mogu nesmetano da funkcionišu dok se ne zamore. Primećeno je i povećanje brzine hoda učesnika za 80%. Ispitanici koji su pili kakao napitak prijavili su i smanjenje bolova.

Na osnovu ovih rezultata, autori studije su zaključil da bi kakao mogao da bude lak, bezbedan i relativno jeftin način da se poboljša kvalitet života osoba sa multiplom sklerozom.

Tagovi: autoimuno oboljenje multipla skleroza umor zamor flavonoidi

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94645 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: