Koji su sve pozitivni efekti kafe po zdravlje?

Veličina:
AAA

Kafa ne samo što predstavlja jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, već za mnoge ljude predstavlja i jedan od glavnih izvora važnih antioksidansa u ishrani. Danas vas podsećamo na neke povoljne efekte kafe po zdravlje, dok na listu dodajemo i nedavno potvrđene pozitivne zdravstvene efekte ovog aromatičnog napitka.

Počećemo od najočiglednijeg - zahvaljujući kofeinu koji sadrži, kafa nas razbuđuje, smanjuje umor i povećava nivo energije. Različite studije su takođe pokazale da kafa poboljšava pamćenje, brzinu reakcije, kao i raspoloženje.

Kofein ubrzava i metabolizam te podstiče sagorevanje masti kako kod gojaznih tako i kod vitkih osoba.

Jedna pregledna studija koja je obuhvatila rezultate istraživanja u kojima je sveukupno učestvovalo preko 400 000 ispitanika pokazala je da svaka šoljica kafe smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za 7%.

Pokazalo se i da ovaj napitak može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti i demencije, kao i od Parkinsonove bolesti, dok istovremeno čuva i zdravlje jetre, smanjujući rizik od ciroze za čak 80% kod osoba koje piju 4 šolje kafe dnevno. Kada je reč o prevenciji karcinoma, za sada se pokazalo da bi kafa mogla da smanji rizik od karcinoma jetre i kolorektalnog karcinoma. Naime, naučnici su utvrdili da osobe koje obično piju 2 šolje kafe dnevno mogu da imaju i do 40% manji rizik za pojavu karcinoma jetre. Četiri šolje kafe dnevno mogle bi da smanje rizik od kolorektalnog karcinoma za 15%.

Najzad, kada govorimo o kardiovaskularnom zdravlju, pokazalo se da osobe koje redovno piju kafu imaju za 20% manji rizik od moždanog udara. Kada je reč o dejstvu na krvni pritisak, kod osoba koje je ne piju, kafa dovodi do trenutnog povećanja sistolnog (gornjeg) pritiska za prosečnih 13 mm Hg i dijastolnog (donjeg) pritiska za prosečnih 7 mm Hg, ali se ovaj efekat uglavnom gubi kod redovnog konzumiranja ovog napitka. Međutim, kod nekih osoba pomenuti efekat se zadržava, te bi osobe sa hipertenzijom trebalo da budu oprezne pri pijenju napitaka sa kofeinom, naročito pre aktivnosti koje normalno dovode do povećanja pritiska (vežbanje, podizanje tegova ili naporan fizički rad).

Generalna preporuka je da kafu ipak treba piti u umerenim količinama (idealno do 3 šolje dnevno), budući da kofein u prevelikim količinama osim što može da poveća krvni pritisak može i da poremeti san, izazove nervozu i srčanu aritmiju, pojača simptome anksioznosti i izazove digestivne tegobe.

Tagovi: demencija energija kardioprotektivno dejstvo koncentracija neurodegenerativna oboljenja prevencija raspoloženje umor

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94690 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
1516171819
20
21
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: