Da li meso povećava rizik od karcinoma?

Veličina:
AAA

Prema naučnoj studiji iz 2011. godine, crveno meso i mesne prerađevine (salame, kobasice, viršle, šunka, slanina, i dr.) u ishrani povećavaju rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma. Naučnici su utvrdili da redovno konzumiranje 50 g mesa dnevno povećava rizik od ove vrste karcinoma za 21%, a količina od 100 g dnevno za 29%. Naučnici smatraju da razlog ovome mogu biti veće količine masnoće, proteina, ili gvožđa u mesu, kao i kancerogena jedinjenja koja nastaju prilikom pripremanja mesa na visokim temperaturama.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92322 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
   1234
567891011
12131415161718
19
202122232425
262728293031 
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: