Da li meso povećava rizik od karcinoma?

Veličina:
AAA

Prema naučnoj studiji iz 2011. godine, crveno meso i mesne prerađevine (salame, kobasice, viršle, šunka, slanina, i dr.) u ishrani povećavaju rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma. Naučnici su utvrdili da redovno konzumiranje 50 g mesa dnevno povećava rizik od ove vrste karcinoma za 21%, a količina od 100 g dnevno za 29%. Naučnici smatraju da razlog ovome mogu biti veće količine masnoće, proteina, ili gvožđa u mesu, kao i kancerogena jedinjenja koja nastaju prilikom pripremanja mesa na visokim temperaturama.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92532 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
      1
2345
6
78
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: