Novi podforum - Kvalitet zdravstvenih usluga

Veličina:
AAA
Kvalitet zdravstvenih usluga u Srbiji pod lupomZdravstveni sistem u Srbiji već neko vreme prolazi kroz period tranzicije zajedno sa ostatkom društva. Pojam koji kod nas i dalje predstavlja nepoznanicu jeste kvalitet zdravstvenih usluga. Činjenica je da se neke stvari popravljaju, ali smo i dalje svakodnevno u prilici da čitamo o aferama koje se tiču zdravstvenog sistema koje direktno ili indirektno utiču na kvalitet zdravstvenih usluga.

Zdravstveni sistem u Srbij i dalje je mahom u rukama države. Privatni sektor je u razvoju. Kvalitet zdravstvenih usluga često se dovodi u pitanje kako u državnom, tako i u privatnom sektoru. Pitanja su mnoga a veoma je malo informacija dostupno javnosti. Koja su ovlašćenja osoblja u državnim zdravstvenim ustanovama? Kako bi se oni morali odnositi prema pacijentima? Da li je neko odgovarao zbog neadekvatnog ponašanja i kako? Ko se bavi kontrolom? Kome se žaliti u slučaju neprijatnosti? Da li je usluga adekvatna u odnosu novac koji se izdvaja u te svrhe? Ko kontroliše privatni sektor? Kako biti siguran da je određena privatna klinika „bezbedna“? Da li ste nekada imali prijatno ili neprijatno iskustvo prilikom posete lekaru? Da li ste čuli da je neko od Vaših prijatelja imao pozitivno ili negativno iskustvo u vezi sa zdravstvenim uslugama?

Razvijene zemlje (ali i mnoge koje to nisu), o kvalitetu zdravstvenih usluga posebno vode računa, što kod nas nije slučaj. Tako u SAD postoje: National Committee for Quality Assurance, National Association for Healthcare Quality, Agency for Healthcare Research and Quality... Da li bi i u Srbiji trebalo da postoji institucija koja se posebno bavi kvalitetom zdravstvenih usluga, koja bi trebalo da bude nezavisna i nepristrasna?

Iako nam predstoji dug proces uspostavljanja takvog sistema gde ćete za svoj novac dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu, neophodno je razumeti da svi moramo razmišljati u tom pravcu, a ne samo očekivati da će neko drugi sve uraditi umesto nas. Zbog ovih, ali i mnogih drugih pitanja otvaramo podforum Kvalitet zdravstvenih usluga gde ćete biti u mogućnosti da iznesete svoja mišljenja i iskustva na ovu temu.

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92922 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
29
3031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: