U čemu je stvar sa antibioticima?

Veličina:
AAA

Kijate, kašljete, curi vam nos, suze vam oči, boli vas svaki deo tela i sve ukupno se loše osećate? Ovo vam se sigurno dešava bar nekoliko puta godišnje. A koliko vam se puta desilo da u takvom stanju odete kod svog lekara očekujući magične pilulice koje će sve to da reše, a on vam ih ipak ne da?

U čemu je problem sa tim antibioticima i zašto ne možete da ih dobijete kada mislite da su Vam potrebni?

Za početak, treba reći da nije svaka infekcija prouzrokovana bakterijama. Vrlo su česte i virusne infekcije na koje antibiotik uopšte neće delovati. Ako tada uzmete antibiotik, unećete lek koji vam ni malo ne pomaže a pritom, kao i svaki lek, može da ima neke neželjene efekte kao što su na primer alergije, koje antibiotici u odnosu na druge grupe lekova dosta često izazivaju. Ovde treba napomenuti da infekcija koju je prvobitno izazvao virus i koja je iscrpila odbrambene snage organizma može zatim da se nastavi bakterijskom infekcijom, što se naziva superinfekcija. Ovde već antibiotik može da pomogne ali ga nikako ne treba uzeti istog momenta kada osetite prvi simptom.

Najvažniji razlog zašto ne treba uvek kada ste prehlađeni na svoju ruku da uzimate antibiotike je pojava koja se naziva bakterijska rezistencija. Da je ovo globalni problem pokazuju i procene Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da, ako se ovakav trend u upotrebi antibiotika nastavi, moguće je da nam već za par desetina godina ponestanu antibiotici za borbu protiv teških infekcija, naročito onih nastalih u bolničkim uslovima. Šta je zapravo ta bakterijska rezistencija?

Bakterije, ma koliko sićušne bile, kao i sva druga živa bića poseduju sposobnost da se menjaju kako bi preživele u različitim uslovima. Tako one razvijaju i raznovrsne mehanizme da izbegnu, kako imunske mehanizme čoveka, tako i mehanizme kojima antibiotici zaustavljaju njihov rast ili ih ubijaju. One to rade tom brzinom i sa takvom efikasnošću da je to zaista zadivljujuće. Nažalost, za stvaranje novih antibiotika koji ce moći da se uspešno hvataju u koštac sa ovako "inteligentnim" bakterijama potreban je poprilično dug period. Pritom su ti lekovi uvek skuplji od prethodnih, a gotovo od momenta kada se sintetišu i započne njihova upotreba već se pojavljuju i bakterijske vrste koje uspevaju da izbegnu njihovo dejstvo.

Nastanku bakterijske rezistencije doprinosi nekontrolisana i česta upotreba antibiotika, čak i kada oni zapravo nemaju efekta, ponavljana upotreba istih lekova kao i prerano prekidanje antibiotske terapije. To znači da, iako ste dobili magične lekiće i oni su delovali pa se Vi već posle dva dana osećate "kao novi" ne prekidajte terapiju već nastavite onoliko koliko vam je Vaš lekar savetovao. Iako se Vi osećate bolje, što znači da je zaustavljen rast bakterija i smanjen njihov broj i efekti, to ipak pogoduje nastanku rezistencije.

Našu zemlju često imenuju kao jednu od onih u samom vrhu po upotrebi antibiotika. Do nedavno ste antibiotik po izboru mogli da kupite u svakoj apoteci, bez ikakvog recepta ili preporuke lekara, kao bilo koji drugi proizvod u bilo kojoj prodavnici. Danas to ni kod nas ne ide više tako lako, zahvaljujući strožim propisima i kontroli. I to nije nikakva zavera lekara, farmaceuta i čitavog zdravstvenog sistema protiv svakog pojedinca baš onda kada se oseća loše i pomoć mu je potrebna. Štaviše, to osigurava da nam u situacijama kada smo naročito podložni infekcijama kao što su na primer operacije, opekotine, druge bolesti koje slabe imuni sistem, antibiotik koji dobijemo zaista i pomogne.

U suštini, stvar sa antibioticima Vam je isto kao i sa recimo reciklažom, mali korak za svakog od nas a veliki za čovečanstvo.

Tagovi: alergijska reakcija antibiotici bakterije imunitet lekovi rezistencija

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Aleksandra Alisa | 06. jun 2014 09:57:02

Bilo mi je potrebno da procitam ovako nesto, zato sto sam sama ranije od doktora dobila na recept Cliacil, cist penicilinski lek za grlo, i od tada vise nikad nisam otisla kod lekara, cim me zaboli grlo ja uzmem Cliacil, pijem par dana i kao sprecila sam ja na vreme da mi se ujaca i pila.. tako sam radila neko vreme da bi danas imala oblozen jezik zbog antibiotika i sada drzim dijetu i koristim ono sto mi je doktorka prepisala, povidon jod, nistatin tablete, daktanol gel, i da cistim jezik sodom bikarbonom..naravno, upalilo mi se grlo, jaca upala, infekcija, radila sam analize i bio mi povecan LYM, ne znam sta to znaci tacno, ali to mi je bilo uvecano, sve ostalo je ok, krvna slika, gvozdje itd.. i doktorka mi je prepisala antibiotik , jer kako kaze da je neizbezno, ali da obavezno pijem probiotik, a onda sam ja na tom leku Ospamox od 500mg procitala nezeljena dejstva i toliko sam sebi stvorila tenziju, strah, paniku, prosto sam se uplasila od tog leka i svaki put kada popijem ja ocekujem nesto..jer uglavnom procitam uvek i ovde je pisalo moze dovesti do smrti, otok jezika, grla, lica, mene to strasno uplasilo..mnogo, i sto sam cula od ljudi da iako nisi alergican na penicilin da mozes da postanes, i zato me uhvatila panika, jer mi je jezik oblozen zbog antibiotika i sada sam pomislila da moze da mi izazove neko opasno dejstvo iz upustva. I jos pise moze se desiti i nakon terapije, posle nedelju, dve...mislim da necu biti mirna dok ne prodje taj period.. a trebam za dva dana da putujem na more, i malo se bojim, mada sam pitala doktorku i ona kaze da smem da putujem, vec se upala smanjuje, ali meni bilo muka, i sad ovaj strah nikako da eliminisem..valjda doktor nece tek tako da nesto prepise sto ce da skodi, ona zna za tu bakteriju koju imam i leci me vec neko vreme, par godina..neki su mi savetovali da bacim lek i prekinem da ga pijem i da se latim prirodnim lecenjem, na biljnoj bazi ili uzimam homeapatske lekove..ali da li bi jaka infekcija , upala grla prosla bez antibiotika?? mozda bi doslo do temperature i sislo nize i iskomplikovalo se.. volela bih malo vise da cujem o tim nezeljenim dejstvima, kako do njih dodje i u kojim slucajevima, da li imam toliki razlog za starh, ili sam ja samo sebi uvrtela u glavi i stvaram nepotrebnu paniku??? Da li mogu mirno na more da krenem???? Aleksandra Nis

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94684 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15
16
1718192021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: