Postoperativna hernija - šta kada se dogodi

Veličina:
AAA

Veliki broj ljudi se tokom života podvrgne operativnom zahvatu koji je neophodan kada se kao komplikacija neke druge hirurške intervencije pojavi postoperativna kila. Verujem da svi koji su zahvaćeni ovim stanjem imaju mnogo pitanja, kakva je to operacija, koliko traje, koje su indikacije i komplikacije? U ovom blogu ću pokušati da razjasnim par tih pitanja.

Postoperativna (incizionalna) kila (hernija) predstavlja stečeni defekt trbušnog zida nakon hirurške intervencije u predelu operativnog reza. Uzroci nastanka su brojni: priroda osnovne bolesti, infekcija operativne rane, povećan pritisak u trbuhu, kašalj i naprezanje u postoperativnom toku, prerani povratak fizičkim aktivnostima, starost pacijenta, gojaznost ili slaba uhranjenost, primena određenih lekova, neadekvatan hirurški materijal i drugo. Starenjem populacije i povećanjem ukupnog broja hirurških intervencija povećao se i broj postoperativnih kila i one predstavljaju ozbiljan zdravstveni i socijalni problem.

Naravno, tu je i opasnost od uklještenja kilnog sadržaja, što predstavlja po život opasno stanje koje se rešava isključivo hitnom operacijom. Smatra se da oko 5% operisanih razvije postoperativnu kilu.

Jedina terapija postoperativnih kila je hirurška. Postoje brojne tehnike koje se u osnovi svode na vraćanje sadržaja kilne kese u trbuh i zatvaranje defekta. Hirurg bira koju će tehniku upotrebiti u zavisnosti od veličine defekta, stanja tkiva i drugih faktora.

Svetska, a u poslednje vreme i naša,  iskustva govore u prilog korištenju protetskog materijala - mrežice. Ona eliminiše tenziju na ivicama defekta - jedan od glavnih uzroka ponovne pojave kile i omogućava neuporedivo brži povratak fizičkim aktivnostima. Ova operacija se u posebnim slučajevima može uraditi i laparoskopski - sa 2-3 minimalna reza i boravkom u bolnici od dan-dva. U svakom slučaju, Vaš hirurg će odrediti koja je operacija za Vas najbolja.

Nadam se da su sada mnoge dileme otklonjene i mnoga pitanja razjašnjena.

Do sledećeg čitanja, čuvajte svoje zdravlje.

Tagovi: hernija hirurg hirurgija infekcija postoperativna hernija

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentarAnonimni komentator | 24. februar 2013 11:45:54

JA SAM JEDAN OD 6 PACIENATA KOME SE POSREĆILO SA LAPROSKOPIJOM ! ako ikako možete probajte sa disciplinom ishrane i protiv viška kiseline !

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94754 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: