Kako možemo da poboljšamo rast i gustinu kose?

Veličina:
AAA

Ukoliko želite da sprečite opadanje i poboljšate sveukupno zdravlje kose, postoji više, dokazano efikasnih, prirodnih metoda koje vam u tome mogu pomoći.

Vrlo je važno da povedete računa o ishrani - naročito kada je u pitanju unos gvožđa (nedostatak ovog minerala je poznati uzrok opadanja kose) i cinka (manjak cinka može biti uzrok slabe kose). Takođe jedite više namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao i arahidonskom kiselinom, polinezasićenom omega-6 masnom kiselinom, koja dokazano podstiče rast kose, a nalazi se u mesu (naročito u svinjetini i mesu patke), jajima i ribi (najviše u tuni, lososu i haringi).

Pojedina ulja podstiču rast i pomažu u prevenciji opadanja kose. Jedno od takvih ulja je ulje geranijuma - možete, na primer, dodati nekoliko kapi ovog ulja u šampon ili balzam. Kokosovo ulje značajno smanjuje gubitak proteina iz vlasi kose a možete ga koristiti kao pakovanje pre pranja kose. Ako imate suvu kosu, ulje kokosa možete koristiti i za negu krajeva posle pranja. Ulje ruzmarina takođe efikasno povećava broj vlasi kose, a najbolje ga je koristiti tako što ćete nekoliko kapi ovog ulja dodati u kašičicu baznog ulja (npr. ulja badema ili jojobe), naneti na kožu glave i ostaviti preko noći a ujutru normalno oprati kosu. Imajte na umu da pojedina ulja kod osetljivih osoba mogu da izazovu alergijsku reakciju, tako da bi, pre upotrebe na koži glave, trebalo da isprobate sasvim malu količinu mešavine ulja na unutrašnjoj strani podlaktice. Ukoliko posle 24 h ne dođe do reakcije, tek tada možete nastaviti tj. početi s regularnom upotrebom preparata.

Masaža kože glave je još jedan delotvoran način da poboljšate zdravlje kose. U jednom istraživanju u Japanu ispitanici su tokom 24 nedelje svakodnevno masirali kožu glave, što je za rezultat imalo veću gustinu kose. Brzina rasta kose se, s druge strane, nije ubrzala. Naučnici smatraju da se masažom kože glave poboljšava cirkulacija i da se tako direktno stimulišu ćelije folikula dlake.

Tagovi: kosa nega kose opadanje kose prevencija

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94648 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: