Priprema povrća i sadržaj nutrijenata

Veličina:
AAA

Način na koji pripremate povrće može da utiče na to koliko se po zdravlje važnih sastojaka u njemu zadržava. Neki nutrijenti su rastvorljivi u vodi, drugi u ulju, neki se uništavaju na visokim temperaturama, a neke ne možemo da iskoristimo ako je povrće presno. Primera radi, kuvanjem u vodi se sadržaj vitamina C u brokoliju smanjuje za 38%. Takođe, količina glukozinolata koji pokazuju antikancerogena svojstva smanjuje se kuvanjem za 41%. Kuvanje brokolija na pari se pokazalo kao najbolje, jer se sadržaj vitamina C i glukozinolata ne menja bitnije.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92821 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
67
8
9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: