Priprema povrća i sadržaj nutrijenata

Veličina:
AAA

Način na koji pripremate povrće može da utiče na to koliko se po zdravlje važnih sastojaka u njemu zadržava. Neki nutrijenti su rastvorljivi u vodi, drugi u ulju, neki se uništavaju na visokim temperaturama, a neke ne možemo da iskoristimo ako je povrće presno. Primera radi, kuvanjem u vodi se sadržaj vitamina C u brokoliju smanjuje za 38%. Takođe, količina glukozinolata koji pokazuju antikancerogena svojstva smanjuje se kuvanjem za 41%. Kuvanje brokolija na pari se pokazalo kao najbolje, jer se sadržaj vitamina C i glukozinolata ne menja bitnije.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94589 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021
22
2324
252627282930 
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: