Majarova reakcija i oksidativni stres

Veličina:
AAA

Prema francuskim naučnicima preterano pečenje i prženje hrane može da ubrza proces starenja. Pri izlaganju namirnica visokim temperaturama dolazi do Majarove reakcije (reakcije između proteina i šećera tj. glikacije proteina), zaslužne za specifičan ukus pečenog i prženog mesa, kao i prepečenog hleba, čipsa i pekarskih proizvoda. Pritom se stvaraju krajnji produkti glikacije proteina (AGE - skraćeno od eng. Advanced glycation end-product) koji čine naše ćelije podložnijim oksidativnom stresu.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92532 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
      1
2345
6
78
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: