Budućnost porodične medicine

Veličina:
AAA
Medicina i ITZamislite da upalite kompjuter i da u kontaktima u svom programu sa ćaskanje imate svog porodičnog lekara ili lekara opšte prakse? Zvuči neverovatno, zar ne, ali ceo svet se rapidno razvija u smeru IT tehnologija pa su u planu i veliki projekti poput ovoga.

U okviru sve razvijenije telemedicine u smislu jedne od najbitnijih funkcija se u ispitivanjima i anketama ističe najviše baš ova, dostupnost lekara i preko interneta u svakom trenutku.

Lekari su zbog svog posla, vođenja medicinske dokumentacije ali i kontinuirane medicinske edukacije obavezni da koriste kompjutere i Internet a s obzirom da se kod dobrog dela pacijenata javlja problem u komunikaciji uživo potreba za programima za pričanje putem Interneta je potpuno realna.

Ovim vidom komunikacije pacijent bi bio u prilici da svom lekaru napiše sve tegobe koje ima vezane za neko oboljenje, precizno napiše porodičnu anamnezu koju će lekar tom prilikom pohraniti i imati uvek vezanu uz podatke o tom pacijentu. Moćiće da lekaru prenese svoje senzacije i efekte terapije koju pije, promene koje oseća tokom uzimanja terapije i slično.

Ovo bi bilo moguće uraditi preko bilo kog ‘chat’ programa, Skype, Gtalk, MSN i dr. u zavisnosti od dogovora sa klinikom i pacijentima. Jedini veliki problem za sada predstavlja Zakon koji lekarima pravo za naplatu usluge dozvoljava samo lična poseta u okviru ordinacije ili preko naloga za kućno lečenje, tako da je ova ideja još u razmatranju za neku ozbiljniju upotrebu.

Iako postoje javni servisi poput mnogih medicinskih sajtova i Foruma, telefonske pomoći pacijentima i kućnih poseta, naš sistem još uvek u većini slučajeva funkcioniše po principu lice u lice u ordinaciji lekara.

Sa razvojem tehnologije i telekomunikacione svesti pacijenata lekari se nadaju ovakvom vidu komunikacije zbog eventualnog smanjenja vremena pregleda, s obzirom da pre samog pregleda kod lekara pacijent unapred može poslati detaljan tekst o svojim tegobama tako da lekar tokom pregleda može samo potvrditi svoje sumnje I prepisati odgovarajuću terapiju.


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94185 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
   123
4
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: