Budućnost porodične medicine

Veličina:
AAA
Medicina i ITZamislite da upalite kompjuter i da u kontaktima u svom programu sa ćaskanje imate svog porodičnog lekara ili lekara opšte prakse? Zvuči neverovatno, zar ne, ali ceo svet se rapidno razvija u smeru IT tehnologija pa su u planu i veliki projekti poput ovoga.

U okviru sve razvijenije telemedicine u smislu jedne od najbitnijih funkcija se u ispitivanjima i anketama ističe najviše baš ova, dostupnost lekara i preko interneta u svakom trenutku.

Lekari su zbog svog posla, vođenja medicinske dokumentacije ali i kontinuirane medicinske edukacije obavezni da koriste kompjutere i Internet a s obzirom da se kod dobrog dela pacijenata javlja problem u komunikaciji uživo potreba za programima za pričanje putem Interneta je potpuno realna.

Ovim vidom komunikacije pacijent bi bio u prilici da svom lekaru napiše sve tegobe koje ima vezane za neko oboljenje, precizno napiše porodičnu anamnezu koju će lekar tom prilikom pohraniti i imati uvek vezanu uz podatke o tom pacijentu. Moćiće da lekaru prenese svoje senzacije i efekte terapije koju pije, promene koje oseća tokom uzimanja terapije i slično.

Ovo bi bilo moguće uraditi preko bilo kog ‘chat’ programa, Skype, Gtalk, MSN i dr. u zavisnosti od dogovora sa klinikom i pacijentima. Jedini veliki problem za sada predstavlja Zakon koji lekarima pravo za naplatu usluge dozvoljava samo lična poseta u okviru ordinacije ili preko naloga za kućno lečenje, tako da je ova ideja još u razmatranju za neku ozbiljniju upotrebu.

Iako postoje javni servisi poput mnogih medicinskih sajtova i Foruma, telefonske pomoći pacijentima i kućnih poseta, naš sistem još uvek u većini slučajeva funkcioniše po principu lice u lice u ordinaciji lekara.

Sa razvojem tehnologije i telekomunikacione svesti pacijenata lekari se nadaju ovakvom vidu komunikacije zbog eventualnog smanjenja vremena pregleda, s obzirom da pre samog pregleda kod lekara pacijent unapred može poslati detaljan tekst o svojim tegobama tako da lekar tokom pregleda može samo potvrditi svoje sumnje I prepisati odgovarajuću terapiju.


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93868 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: