Negde u septembru ove godine biće 2 godine otkada sam dobio simptome o kojima ovde pišete. Tačnije, nakon dvonedeljne upotrebe4 nekih antibiotika, ne sećam se kojih, ali mislim da nije ni bitno, jer su antibiotici po dejstvu slični, počeo sam polako da osećam kako mi se iz nosihnih otvora niz grlo sliva sekret, tj sluz. Radi se o bezbojnoj sluzi malo veće gustine. Zajedno sa tim simptomom, takođe, oči su počele pojačano da mi suze, a suze su gušće i lepljive, te kada prstima očistim oči kod suznih kanala, osećam tu lepljivost među prste, a suze se razvlače. Ponekad, pre svega ujutru, količina je izraženija (i sekret u grlu i ove lepljive suze), pa mi to ometa vid (zamagljuje). Poneka osećam i bol koja kao da je iza oka.
U prvo vreme, nedeljama, nisam ni ukapirao da se radi o nekakvoj promeni, mislio sam da je prolazno stanje zbog umora ili neke prehlade, prašine i sl... Međutim kada se nastavilo mesecima shvatio sam da je ozbiljno. Lekari mi nisu ništa maliciozno utvrdili, mada kod mene u mestu, stekao sam utisak odavno, oni samo rade posao radi posla, pa se ni ne "cimaju" naročito. Kažem to, jer neke ozbiljnije pretrage nisu radili.
Znam neke ljude koji decenijama žive sa ovim, ali mene to užasno muči.
Tako, trgao sam dugo za rešenjem, pa sam negde našao da može biti kandida, ali nisam ništa preduzeo po tom pitanju. Čitao sam o nekom testu na kandidu sa čašom vode ujutru, i ispalo je da sam pozitivan. Ali nisam previše poverovao u taj kućni test.
Naime, samoposmatranjem, a ja sam fanatik u tome, otkrio sam sledeće:
- Simptomi su povezani jako sa vrstom hrane. Najjači su nakon obroka. - Najevidentniji su nakon obroka od žitarica. - Jaki su nakon kombinacije većeg broja namirnica u obroku, gde ima hleba, majoneza i mlevenog mesa. - Manje su izraženi kada smanjim hleb i sl, na račun mesa, bez obzira na masnoće, npr majonez. - Nestaju potpuno nakon celodnevnog gladovanja na vodi. - Brže nestaju ako taj dan jedem sirovo voće i povrće, a posebno šargarepu, jabuke, i lisnato, tj zeleno povrće. Oporo jako pomaže, i kao da trenutno zaustavlja slivanje sekreta. - Kafa, obična crna, takođe jako pomaže, ujutru razredi sluz i pomaže izbacivanje, čak i inhibira lučenje. - Crno domaće vino takođe. - Svež sok od grožđa, jabuke, šargarepe...
Ono što povećava lučenje sluzi i lepljivih suza jesu:
- Pivo, - Sir poprilično intenzivno - Jogurt donekle - Svaki oblik pahuljica (muslija) - Kao i obroci u toku dana koji zasićuju po obimu
Zbog toga sam jedno vreme jeo samo ono što mi potiskuje simptome i prilično smršao. Imao sam običaj da danima jedem samo banane, jabuke, šargarepu, zelenu salatu, kupus... što je sve nekalorično. No simptomi pri tome brzo jenjavaju i nestaju. Čak ponekad nestanu za par sati.
Razmišljajući o tome, kao i obazirući se na činjenicu da sam imao terapiju antibioticima i antiparaziticima (možda se ne zovu tako, ali suština je bitna), počeo sam daq povezujem neke stvari. Npr, paraziti kako bi ostali u organizmu domaćinu, luče supstance koje potiskuju imune reakcije domaćina i tako uspevaju da ostanu netaknuti. Antibiotici, pored ciljanih bakterija uništavaju i probiotike. Dokazano je da organizam, manje ili više, naročito procesuiranu hranu, doživljava kao strano telo protiv koga treba da se bori imunitetom. Dakle, zaključio sam da se radi o alergiji na hranu. Možda grešim jer sam laik, ali moje, gotovo, dvogodišnje samoposmatranje i razmišljanje/povezivanje stvari, dovelo me je do ovakvih zaključaka.
Sada se kanim otići na alergotes, mada znam kakvo će mišljenje o mojium zaključcima imati lokalni lekari (prevrtaće oči, naročito na priču o parazitima koji potiskuju imunitet i pomažu organizmu da održi imunitet u ravnoteži kod onih čiji imunitet divlja, previše je izražen).
Možda prvo probam neki antialergijski lek iz slobodne prodaje, pa sam pokušam da zaključim da li inhibira simptome.
Ja sam jako stabilan po pitanju nošenja sa životnim nedaćama, zato, za ove dve godine, nisam imao ni jedan "psiho-napad" zbog ovoga, ali moram priznati da me, povremeno, stižu periodi kad se toliko smorim zbog ovih simptoma da budem na ivici. Onda kupim gomilu voća i povrća, i jedem samo to do nestanka simptoma, pa se smirim. Ali prilično sam mršav što me baš i ne raduje. A ovo stanje mi neda da se vratim u formu.
Pored pomenutih simptoma, primetio sam i da sam umorniji nego ranije što takođe nestaje na dijeti sa presnim voćem i povrćem.
Ako ko ima savet jedva čekam. A ako sam nekome pomogao svojim zaključcima, biće mi drago.
Pozdrav
|