IKARE: Vidis, i sam si naveo da ti je bilo bolje od Nistatina,znaci ipak je Candida. Meni je prof. Jojic,sa Zvezdare,svojevremeno,kad je htela da daje "normalne" savete rekla, da Diflukan deluje sistemski,ali ne i na creva. On ce da "stigne" do jetre,mozga,kose,grla,ginekoloski,ali u crevima ne deluje.Za crevnu Candidu je najbolji Nistatin,mada nije svima pomagao. Moj ti je predlog da uz dijetu za Candidu uzimas Nistatin i Enterofuril. Diflukan moze toliko da unisti crevnu floru u drugom smeru,da se nagomilaju crevne bakterije,pa je moguce da ti se neka od njih nagomilala uz Candidu. Mada takva situacija ide vise uz Krona.
Tarabar bi posumnjao kod mene na Krona da su mi neki parametri krvne slike izmenjeni,ali meni je krvna slika OK,sve je u redu,tako da on kaze da nije Kron.
Mislim da krvna slika nema mnogo veze sa Candidom,a mozda ni sa pocetnim Kronom,da je to individualno,jer sam licno upoznala na Klinickom devojku,a i vise njih (cekajuci kod gastroenterologa) koji su imali Krona,a svi parametri krvi su im bili OK. Cak je toj devojci puklo tanko crevo.Smrsala je kao i ja (mnogo), imala stalno prolive i grceve.
Leukociti ne ukazuju na Candidu.Oni su pre poviseni kod bakterijske ili virusne infekcije.Meni su zadnji put bili cak i snizeni 3,80. Kod Candide je povisen jedan parametar, pise se MID %,a nekad je povisen MCHC. Kad su leukociti snizeni,to ukazuje na pad imuniteta,sto i ide uz Candidu.
Sto se tice IBS-a, ja sam imala mnogo vece stresove u zivotu,pa nisam imala tolike prolive i Candidu. Desilo mi se 2002. da posumnjaju na Krona i tad mi je trojna terapija za Helikobakteri pomogla,a ona se nekada koristila kod Krona (Amoksicilin,Orvazil,Famotidin). Tad sam imala takodje uzasne grceve i prolive,ali sam jela hleb i testa.Cini mi se i slatkise.
Moze da se desi da si zakacio i neki stomacni virus koji je aktivirao Candidu.Meni se creva raspadnu kad imam neki virus,pa bio to i respiratorni. Rekla sam to Tarabaru,a on se opet vezuje za tu krvnu sliku. Rekao mi je: " Bio bi vam povisen CRP,nisko gvozdje i hemoglobin". Da je tako,posumnjali bi na Krona. Kod mene je nizak vitamin D, sto je jedan od pokazatelja Krona ili celijakije.
PRELDZIJA - U pravu si,ja nikad nisam izdrzala duze od mesec dana da ne uzmem nesto slatko. Nisam karakter. Juce i prekjuce sam pojela oko 1 kg sladoleda. Videla sam da mi je bolje i odmah navalila.Vece tegobe nisam jos imala,osim blagog pecenja posle stolice,sto znaci da je Candida tu,a jutros mi je muka, "gori" mi u zelucu. Slatko sam jela iskljucivo uz neki preparat za Candidu i tako sam zimus uspela da vratim 10 kg. To mi je bio jedini nacin,inace sam bila kao iz logora.Sad imam idealnu kilazu i mogla bih definitivno da se smirim sa slatkisima.
Da li si davao stolicu na analizu? Moras dati 3 uzorka obavezno,a ako zelis da potvrdis prisustvo Candide nekom drugom metodom (jer se Candida ne detektuje uvek u stolici), bilo bi dobro da odradis "dark field" pregled krvi ili pregled Bikom aparatom.
U pravu si za simptome Candide: svrab u usima, ocima,alergije na sve i svasta, umor,vrtoglavice, mucnine, nadimanje, cesti bronhitisi,upale grla, sinusa, urinarne infekcije, svrab koze, afte u ustima (upravo imam 2 koje ne mogu da izlecim vec 10 dana,nema sta nisam koristila),prolivi, genitalni svrab, kasalj, depresija, zaboravnost ...........
|