Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
njsaojsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 4:18 pm

Post od njsaojsa »

ajoj......pa nadam se da nece nista biti! samo smo jednom......uf........HVALA TI PUNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 11:28 am

Post od Draganagr »

Nista, sve sto te zanima mozes ovde da pitas! :)
Ne verujem da se ista desilo, ali da se cuvas ubuduce! Pozdrav
njsaojsa
Novi član
Novi član

Post od njsaojsa »

naravno,hvala ti puno! a bas smo pazljivi bili svega se pridrzavamo....i sad.....ma bice valjda u redu.....testiracu se za neke tri nedelje,jer sam cula da inkubacija u organizmu traje 3 nedelje!?
Mathias
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 12:04 am

Post od Mathias »

Ako moze neko i meni odgovoriti na ono sto sam pitao i sto me zanima... Hvala unapred...
njsaojsa
Novi član
Novi član

Post od njsaojsa »

nisam iskusna,od ne davno ucim o hepatitisu,ali znam da moj decko iako mu je utvrdjeno da je pozitivan,nije dobio lekove niti bilo kakvu terapiju,zato sto mu nije radjena biopsija jetre......mada,mi kad smo saznali,trazili smo vise strucnih misljenja i svaki nam je rekao drugacije.moj savet ti je da se konsultujes sa drugim lekarom.cisto da znas na cemu si.
Ivica55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 4:26 pm

Post od Ivica55 »

Mathias napisao:
Draganagr napisao:Moze li neko da mi objasni razliku izrazavanja HBV DNA u copies/ml u odnosu na IU/ml?
SInoc sam citala jedan dokument na grckom gde kaze otprilike, izmedju ostalog (navodim sam jedan mali deo) " Dijagnoza hronicnog neaktivnog nosioca HBV-a se uspostavlja kod osoba sa a) HbsAg pozitivno, HbeAg negativno, i najcesce anti-Hbs pozitivno, b) normalnim transaminazama ALT/AST pri merenju na svaka 3 meseca u okviru godinu dana c) niski nivoi HBV DNA (<2,000-20,000 IU/mL ili <10,000-100,000 copies/mL)..."
Jel se u Srbiji HBV DNA izrazava u kopijama? Ja sam bar do sad sve mislila da su kopije, a vidite da postoji razlika! :-?
Ja isto dosta toga ne razumijem, a pogotovo sto se tice ovih kopija. Razumijem sad sto su mi napisali ( weniger als 6 IU/ml ) da imam manje od 6 IU/ml, a ne kontam sta znaci 6 i ovo IU/ml ???
1) Obični brojevi
Često se broj virusa izražava pomoću običnih brojeva kao 1.73 miliona ili 1,730,000. Milioni su ponekad izraženi samo prefiksom „M“ (Mega). Prema tome, kada vidite 1.73 Meg/ml, to znači protuvrijednost 1730000/ml
2) Eksponencijalni format
Veliki brojevi se često izražavaju u eksponencijalnom obliku, što znači da se broj pomnoži sa 10 i eksponentom. Kako bi konvertirali ovo u normalan broj, nadodajte onoliko nula broju 1 koliko ima u eksponentu te to pomnožite sa brojem. Kod nekih je nalaz 17.3x10(exp)5 protuvrijednost/ml. Prema tome, sa 5 kao eksponentom, morate nadodati 5 nula na 1, što daje 100000, i ovo pomnoženo sa brojem 17.3 daje 1730000 kao količinu virusa. Obično se to piše kao 1.73x10(exp)6
3) Logaritamski format
Moguće je izražavanje i u logaritamskom obliku
log (1730000)=6.24
6.24 je logaritamski transformirani broj količine virusa iz gornjeg primjera. Rezultat je 3.5 za količinu virusa. Za ovo konvertiranje trebate digitron. Morate koristiti funkciju 10x gdje x zamijenite sa logaritamskim brojem, u gornjem slučaju 3.5. Rezultat bi bio 103.5=3162 virusa po milimetru.
Kada uzmete logaritamski broj iz prvog primjera, 6.24, morate izračunati 106.24 = 1730000 i tu opet imate originalni broj virusa

I malo detaljnije:

1 log10 kopija/mL=10 kopija/mL
1 MEq=1x106 kopija/mL=1,000,000 kopija/mL
1 UI/ML = zavisi koja se analiza koristi*

*IU faktori konverzije
Cobas Amplicor® HBV analiza: 1 IU/mL=5.3 kopija/mL
Versant® HBV DNA 3.0 analiza: 1 IU/mL=5.6 kopija/mL
Cobas TaqMan® HBV i RealArt HBV PCR analiza: 1 IU/mL=5.8 kopija/mL

Kome se neda preračunavati, evo i mali konverter :wink:
http://rapidshare.com/files/168332365/converter.exe
Ivica55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 4:26 pm

Post od Ivica55 »

Ja kao novi na ovom forumu imam dva pitanja:

1) Kako to da niti jedan specijalist ne nađe vremena za odgovor za ovolika pitanja? Ipak smo mi svi amateri koji se međusobno nastojimo pomoći koliko možemo ali bi poneki odgovor od nekog specijaliste stvarno dobro došao. Pa ima valja neki sa kompjuterom? :wink:

2) Koliko vidim ima puno ljudi sa hepatitisom a pošto je to ozbiljna bolest, postoji li u Srbiji neka udruga oboljelih od hepatitisa koja bi mogla lobirati kod vlade da se na listu lijekova osim Zeffixa uvrste i ostali lijekovi ili barem još jedan lijek (Entecavir, Adefovir, Tenofovir ili Telbivudin)?
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:31 am

Post od Scared Girl »

Drugo Ivicino pitanje me jako zanima takodje pa ako neko zna vise o tome... Upravo sam cula da preko da su neki pacijenti sa HBV dobili Pegazis besplatno na Zvezdari....
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Sve u svemu, sto se tice izrazavanja HBV DNA treba obratiti paznju na jedinicu mere i ne mesati babe i zabe. 20.000 IU/ml nije isto sto i 20.000 copies/ml. Bar sam ja tako shvatila.

Ivice, sto se tice tvojih pitanja, i ja se pitam kako to da ni jedan lekar da se nadje medju nama. Bas bi bilo korisno da imamo nekog da nam ukaze na neke stvari, narocito ako smo u zabludi po nekim pitanjima...
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Na mom rezultatu(radjen u Insitutu Vinca) pise 19000 kopija/ml.

Pa negde ispod pise 1 kopija HBV DNK genoma iznosi 0,190 IU/ml.

Eto tako :)
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

milica m napisao:Na mom rezultatu(radjen u Insitutu Vinca) pise 19000 kopija/ml.

Pa negde ispod pise 1 kopija HBV DNK genoma iznosi 0,190 IU/ml.

Eto tako i sad nemam pojma da li je to "dobro" ili ne :)
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Milice, ti i ja imamo slicne rezultate. Meni je HBV DNA malo visi, 22000 kopija. Meni je receno da je to kao nisko, ali moram u aprilu sledece godine da ga ponovim a posle toga cemo videti da li sam kandidat za terapiju ili ne. Po recima moje doktorke, mi smo na granici za lecenje. Do nedavno je uslov za lecenje bio HBV DNA 10 na 5, sad je dovoljno i sa 10 na 4 (kod HbeAg negativnih). Zasto su spustili granicu? Ne znam, valjda iz preventivnih razloga. Kaze mi da u Nemackoj vec godinu dana to primenjuju.
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

Imam jedno pitanje za vas da li vam je radjena biopsija?
Draganagr
Aktivan član
Aktivan član

Post od Draganagr »

Ako je pitanje upuceno i meni - ne, nisam radila biopsiju niti mi je iko pominjao. Kad budem isla po uput za sledeci HBV DNA trazicu i biopsiju. Pretpostavljam da ce mi je i sami predloziti s obzirom da sam "granicni slucaj" za terapiju. Mene opet cudi kako ti nisi radila HBV DNA.. valjda je samo biopsija bila dovoljna u tvom slucaju. Dobro bi bilo da bar znas koliko kopija imas, ne bi li videla kasnije efekat terapije
Scared Girl
Aktivan član
Aktivan član

Post od Scared Girl »

I mene to cudi, kao sto me takodje cudi kako vama nije radjena biopsija a zna se da je rec o hronicnom. Ovde se ona radi svakom kako bi se pre svega znalo provereno da je rec o hronicnom obliku. Takodje i bez biopsije retko kome ce odrediti lecenje. To je ono sto sam naucila u bolnici u Bg-u kad sam lezala.
Jer kako oni na osnovu kopija virusa mogu znati da li je vama vec doslo do ostecenja ili ne? To mi je suludo. U mom slucaju ja jesam kandidat za terapiju jer je konstatovana fibroza.
Odgovori